Vijesti

Počinje se sa gradnjom državnog zatvora

BANjALUKA - U BiH bi konačno, polovinom ove godine, mogla da počne izgradnja državnog zatvora. Obavljen je poziv za pretkvalifikaciju za nadzor nad izvođenjem građevinskih radova, a objava tendera za izvođenje radova na izgradnji državnog zatvora očekuje se u drugoj polovini februara, ili početkom marta.

Ako sve prođe po zakonu, radovi bi mogli da počnu u drugoj polovini ili krajem 2013. godine. Lokacija zatvora će biti u Vojkovićima u Istočnom Sarajevu.

Problem realizacije čitavog projekta je bio novac. Prvobitnim projektom procijenjeno je da bi troškovi gradnje zatvora trebalo da iznose oko 30 miliona KM. Međutim, nakon analize, takav projekat je odbačen, s obzirom na to da nije zadovoljavao evropske standarde, što je bio jedan od uslova za dobijanje kredita. Troškovi gradnje, prema novom projektu koji je usaglašen s evropskim zatvorskim pravilima, procijenjeni su na oko 77 miliona KM!

IDEJA PLANOVI o gradnji zatvora na državnom nivou u BiH datiraju još od kraja 2004. godine, kada su entitetska i državno ministarstvo pravde usvojili Zajedničku strategiju o pitanjima pritvora i zatvora. Osnovni cilj je bio riješiti problem prenatrpanosti postojećih zatvorskih kapaciteta. Ali i poslije devet godina BiH još uvijek nema državni zakon, a stotine pravosnažno osuđenih osoba čeka na izdržavanje kazne.

U novom zatvoru biće prostora za smeštaj 348 osoba. Od toga je 300 mjesta predviđeno za osuđenike, a 48 za pritvorenike kojima je kazne zatvora i pritvora izrekao Sud BiH.

Bariša Čolak, ministar pravde BiH, povodom mogućeg početka realizacije dugo očekivanog projekta kaže da se procenjuje da će objekt biti završen sredinom 2015. godine, kada se očekuje i prijem prvih zatvorenika.

- U novi projekt sada su uključeni i troškovi izgradnje pristupnog puta, izgradnje sigurnosnih sistema visokog nivoa, normalizacije zatvorskog života, pojačanih mjera energetske efikasnosti, kao i drugi troškovi koji su nužni za izgradnju objekta visoke sigurnosti. Površina u novom projektu je, radi ispunjavanja standarda, povećana za oko 11.000 kvadratnih metara, tako da je sada ukupna površina 24.000 kvadratnih metara. To je dovelo do povećanja planiranih troškova izgradnje u cjelini - objasnio je Čolak i dodao da će u ovu ustanovu biti moguće smjestiti osuđenike kojima su izrečene kazne dugotrajnog zatvora, osuđene za najteža kaznena jdela, što će garantovati visok stepen sigurnosti.

(Novosti/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog