Vijesti

Ni nakon četiri godine nisu dobili stipendije od 40 KM

HAN PIJESAK - Opština Han Pijesak je rekorder po neisplaćivanju stipendija, jer studenti i učenici iz ove lokalne zajednice već četiri godine nisu dobili ni marke iz opštinske kase.

Ovu situaciju tragikomičnom čini i to što su planirani iznosi za stipendije u Han Pijesku najmanji u Srpskoj, pa bi trebalo da iznose četrdesetak maraka.

Iako se u planiranju budžeta opštine svake godine uredno ukalkuliše i ta stavka, ipak, činjenice pokazuju da se to bespotrebno radi jer nije isplaćena nijedna stipendija.

- Posljednji put su stipendije isplaćene 2009. godine, kada su 75 studenata i dva srednjoškolca primili retroaktivno novac za devet mjeseci. Tada je za stipendije bila ukupno izdvojena 31.000 maraka za školsku 2008/2009. godinu - kažu u računovodstvu opštine Han Pijesak.

U budžetu za 2012. godinu planirano je 40.000 maraka za stipendije, ali na kraju godine u izvršenju ove stavke stajala je nula.

Ova stavka nije zaobiđena ni u predloženom budžetu za 2013. godinu, prema kojem je za studente planirano izdvajanje 30.000 maraka. Međutim, planiranje studentima i đacima ne daje veliku nadu jer zbog neusvajanja budžeta opštine velike su šanse da ni ove godine ne dobiju stipendije.

- Sramota je da samo opština Han Pijesak svojim studentima ne daje stipendije. Manje opštine poput Čajniča i Šekovića stipendiraju svoje studente sa 80 odnosno 100 maraka - kaže Sanja Tošić, student četvrte godine Filozofskog fakulteta, odsjek istorija.

Privremeno finansiranje sigurno će i ove godine ostaviti na margini mlade Han Pijeska.

(Glas/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog