Vijesti

Plate radnika preusmjerene za nabavku mazuta

Banjaluka - Primanja za 144 radnika u “Toplani” obustavljena su do daljeg, a novac planiran u te svrhe biće iskorišćen za nabavku mazuta, kojeg polako nestaje.

Izjavio je ovo na konferenciji za novinare direktor “Toplane” Mićo Milovanović.

Ovo je prvi put u posljednjih pet-šest ili više godina da radnici neće dobiti platu, topli obrok i prevoz kako bi doprinijeli kontinuitetu grijanja - rekao je Milovanović i dodao da je osnovni energent “Toplane” mazut, te da se rijetko ko grije na ovo gorivo jer je on izuzetno skup.

On je podsjetio da je osnovni kapital preduzeća 19 miliona maraka te da kumulirani gubitak dostiže 52 miliona. Ukupne obaveze “Toplane” iznose 62 miliona, od čega su krediti oko 32 miliona, a kamate 12 miliona maraka.

U ovoj godini slijedi nam obaveza otplaćivanja oko 4,8 miliona maraka po osnovu ranije stvorenih kreditnih obaveza - podsjetio je Milovanović i dodao da je preduzeće opterećeno teretima nastalim u ranijim periodima.

On je naglasio da je veliki problem za funkcionisanje ovog preduzeća dotrajali sistem grijanja.

 Naša oprema i sistem toplifikacije stari su 40 godina. Prvi kotao instalisan je 1972. godine, što je još jedan od problema sa kojim se suočava naše preduzeće. Distributivna mreža nije u ništa boljem stanju, a to su mogli da osjete naši potrošači proteklih dana kada je došlo do poremećaja u snabdijevanju toplotnom energijom - kazao je Milovanović.

Milovanović je dodao da većina potrošača sada ima zadovoljavajuće grijanje, te da su temperature prijatnije u odnosu na one proteklih dana.

Nažalost, ove godine, kao ni prethodnih, nećemo moći obezbijediti da svi u gradu imaju podjednako dobro grijanje dok ne budu zamijenjene instalacije koje idu prema Starčevici, ulici Sime Matavulja i njenom okruženju, te Rosuljama - objasnio je Milovanović.

Prema njegovim riječima, ove sezone odobreno je oko 166.000 KM bonifikacija zbog lošeg grijanja, a koliko će biti do kraja sezone preostaje da se vidi.

Naša potraživanja ne opadaju, naprotiv, ona rastu, pa su tako u januaru ove godine u odnosu na isti mjesec prethodne, ona porasla za 9,98 odsto - istakao je Milovanović.

Nesposobni

Gradonačelnik Slobodan Gavranović je naglasio da je grad proteklih godina ulagao velike napore da “Toplana” funkcioniše i da budu obezbijeđene dovoljne količine mazuta.

 Sve što smo činili ranijih godina nije bilo dovoljno. Menadžment i rukovodstvo “Toplane” očigledno nisu bili sposobni da to pitanje analiziraju i dođu do rješenja. Često su odgovore tražili u Skupštini grada i među odbornicima, a oni nisu stručni da otklone probleme - istakao je Gavranović i dodao da je grad zatražio od “Toplane” da preuzme punu odgovornost za funkcionisanje sistema te da otvore proces restrukturisanja “Toplane” kako bi se do maja znalo šta će biti sa ovim preduzećem.

(Glas Srpske/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog