Region

Kosovo, parada i problemi

Parada na petu godišnjicu jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova na trenutak je potisnula stalne probleme. Albanci se žale na egzistencijalne uslove, Srbi traže vraćanje izgubljenih prava. Za analitičare, uprkos konsolidaciji institucija, okvir funkcionisanja države je površan.

Institucije na Kosovu obeležavaju pet godina jednostrano proglašene nezavisnosti. Vlasti u Prištini ističu šta su postigle za to vreme, građani uglavnom ono čime nisu zadovoljni. Albanci se žale na egzistencijalne uslove, Srbi traže vraćanje izgubljenih prava. Uprkos kritikama javnosti, vlasti kažu da Kosovo beleži napredak.
Defile kosovskih snaga bezbednosti i kosovske policije glavnom ulicom Prištine. Parada na petu godišnjicu jednostranog proglašenja nezavisnosti na trenutak je potisnula stalne probleme. Za analitičare, uprkos konsolidaciji institucija, okvir funkcionisanja države je površan. Suštinski, kosovska država nije u funkciji osnovnih potreba i želja građana.

"Više od polovine građana na osnovu svetskih pokazatelja je gladno na Kosovu, a više od polovine ekonomski sposobnog stanovništva je bez posla", kaže analitičar Behljulj Bećaj.  

Dok neki građani kažu da za narod u proteklih pet godina nije ništa urađeno, bez obzira da li su Albanci ili Srbi, drugi smatraju da ima i pozitivnih strana, jer se čeka tehnički dijalog, da bi se, kako kažu, pomirili sa komšijama.

Za ove godine jednostrano proglašene nezavisnosti nije se poboljšao ni život manjinskih zajednica. Srbi, najbrojniji među njima kažu da i dalje čekuju povraćaj izgubljenih prava.

"Šta su rezultati pet godina njihove nezavisnosti, popaljeni manastiri, porušeni spomenici. Žrtve kojima smo dali pomen, ne samo u Lapljem selu, već i u Starom Grackom, Prizrenu i na čitavoj teritoriji Kosova", kaže Vladeta Kostić, načelnik Kosovskog okruga.

Nosilac Jedinstvene srpske liste u Skupštini Kosova Rada Trajković kaže da su Srbi na tom prostoru brojčano sve manji.

"Odlazak Srba, jedno tiho nestajanje je ralnost. Imamo strahovitu organizovanu institucionalnu presiju", kaže Trajkovićeva.

Suprotno građanima, predstavnici vlasti međutim ističu napredak. U vladi kažu da je prošle godine privredni rast bio 4,3 a da će ove pasti, ali ne manje od od tri odsto, da su penzije porasle na 80, a plate u javnom sektoru na 320 evra.

Nenad Rašić, ministar za rad i socijalno staranje kaže da se 2008. godine žalio što je infrastruktura jedan od prvih prioriteta vlade, ali znajući kada jednom to bude drugi ili treći prioritet, verovatno će tada prvi prioritet biti socijalno staranje.

Kosovo je po analitičarima i dalje zavisno od međunarodne zajednice i njenih misija. Ima ih tri, Kfor, Euleks i Unmik, iako u znatnoj meri reduciran.

Kosovo je priznalo 98 zemalja sveta. Njihove zastave su proteklih dana iscrtane na obelisku, postavljenom pre pet godina ispred Doma mladih, koji je nakada nosio naziv Boro i Ramiz.

(Rts.rs/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog