Vijesti

Hrvatska izbjeglima oduzima lične karte i pravo na povrat imovine

BANJALUKA - Desetine Srba izbjeglih iz Hrvatske, koji žive na području Republike Srpske, dobili su pozive direktno iz Hrvatske ili putem Konzulata u Banjaluci da vrate lične karte nakon što je na snagu stupio novi Zakon o o prebivalištu.

Spornim zakonom predviđeno je oduzimanje ličnih karata licima koja ne žive na prijavljenim adresama i nemogućnost apliciranja za obnovu ili povrat imovine, ali i gubljenje biračkog prava ako policija utvrdi da lice ne boravi na prijavljenoj adresi.

Ovim će skoro 7.000 Srba u Republici Srpskoj izbjeglih iz Hrvatske biti onemogućeno da vrate svoje stanove, zatraže obnovu imovine, naknadu štete ili povrat šume i zemljišta.

Hrvatskim policajcima data su ovlašćenja da lica koja ne zateknu na adresi na kojoj su prijavljeni jednostavno brišu.

Boško Bjelić, izbjeglica iz Hrvatske u Banjaluci, ispričao je "Glasu Srpske" da je putem hrvatskog konzulata dobio poziv iz Pakraca da donese ličnu kartu kako bi bila poništena.

Predsjednik Udruženja Srba izbjeglih iz Krajine i Hrvatske Petar Džodan kaže da oduzimanje ličnih karata izbjeglicama traje već mjesecima.

- Od usvajanja Zakona o prebivalištu Hrvatske oduzimanje ličnih karata samo je masovnije i ubrzanije - rekao je Džodan.

On je dodao da je tražio i pomoć od Samostalne demokratske srpske stranke u Hrvatskoj, ali da ni oni nemaju načina da pomognu izbjeglim.

Koalicija udruženja izbjeglica u Srbiji uputila je prije desetak dana Vladi Srbije inicijativu da sa Hrvatskom potpiše bilateralni sporazum kako bi se maksimalno pokušala zaštititi imovinska i stečena prava oštećenih Srba izbjeglih iz Hrvatske i odgoditi primjena spornog Zakona o prebivalištu.

Džodan je pojasnio da BiH već ima takav sporazum sa Hrvatskom, ali da se prava Srba bez obzira na to krše, a predstavnici izbjeglih Srba nemaju načina da ih zaštite.

Rezolucija

Skupština Srbije povukla je juče sa dnevnog reda Prijedlog rezolucije o položaju izbjeglica koju je preložio predsjednik Koalicije udruženja izbjeglica u Srbiji Miodrag Linta. Rezolucijom se poziva na dijalog Beograda, Zagreba i Sarajeva. Poslanici su kritikovali Prijedlog, tvrdeći da je samo mrtvo slovo na papiru, da izbjeglicama neće donijeti ništa novo i da ne govori o suštinskim problemima. Konstatovano je i da se izbjeglice iz BiH i Slovenije ne mogu staviti u istu ravan sa onima iz Hrvatske koji imaju najveće probleme.

(Glas/Frontal)

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog