Vijesti

Niko još nije pravosnažno presuđen

Za ratne zločine nad Srbima u Sarajevu do danas još niko nije pravosnažno presuđen, izjavio je Srni inspektor u Upravi za kriminalistiku MUP-a Republike Srpske za istraživanje i dokumentovanje krivičnih djela ratnog zločina Simo Tuševljak.

 Tuševljak je naglasio da se do danas nijedno lice nije našlo na izdržavanju zatvorske kazne zbog krivičnog djela ratnog zločina koji je počinjen nad Srbima u Sarajevu.

Prema njegovim riječima, MUP Srpske i Centar javne bezbjednosti Istočno Sarajevo podnijeli su više od 280 službenih izvještaja po poznatom i nepoznatom počiniocu protiv više od 2 000 lica za ratne zločine protiv Srba u Sarajevu.

Tuševljak podsjeća da su trenutno u postupku zločini u bivšoj kasarni "Viktor Bubanj", Centralnom zatvoru, "Silosu" i za manja krivična djela po broju žrtava i počinilaca.

"U službenim izvještajima i krivičnim prijavama koje je podnio MUP Srpske, osim neposrednih izvršilaca, prijavljena su i lica koja su organizovala te zločine, znači najveće političko, vojno i policijsko rukovodstvo tadašnje BiH", istakao je Tuševljak.

On je rekao da je otežavajuća okolnost za utvrđivanje istine o stradanjima Srba i za procesuiranje odgovornih lica to što je iz dana u dan sve manji broj živih počinilaca zločina, ali nažalost, prirodnom smrću umiru i žrtve zločina, koje nikada nisu i neće doživjeti zadovoljenje pravde i kaznu za počinioce.

Tuševljak je naveo da je, prema dokumentovanim podacima MUP-a Srpske, tokom posljednjeg rata u Sarajevu ubijeno više od tri hiljade Srba, žrtava ratnog zločina.

"Srbi su ubijani u logorima, kopajući rovove za potrebe Armije BiH, stradali su od granata, snajperskih hitaca muslimanskih formacija i na druge načina", ističe Tuševljak.

On je podsjetio da je u Sarajevu tokom rata bilo 126 logora u kojima je protivpravno bilo zatvoreno više od 10 000 Srba, a među njima su najveći "Viktor Bubanj", "Silos", Centralni zatvor, "Hrasnica" itd.

"Osim njih bilo je i manjih logora, ali patnje kroz koje su prolazili Srbi u njima nisu bile ništa manje, naprotiv u njima su mnogo više mučeni nego u većim", rekao je Tuševljak.

U MUP-u Srpske, kaže on, evidentirani su i slučajevi silovanja više stotina Srpkinja, koji su potkrijepljeni njihovim izjavama, sa imenima počinilaca.

"Srbi su u Sarajevu za potrebe tadašnje muslimanske vojske iskopali sve rovove i tranšee i tokom tog prisilnog rada mnogi od njih su poginuli. Bezbroj je bilo slučajeva da su srpski civili koji su bili raspoređeni u radne vodove i koji su zatvarani u logore korišteni kao živi štitovi", naglasio je Tuševljak.

Prema njegovim riječima, ubijeni srpski civili po sarajevskim zatvorima, policijskim stanicama i vojnim komandama, ili silovane Srpkinje, jednostavno su izbacivani na ulicu da bi bili podmetnuti kao žrtve ratnih događaja, granatiranja i slično, a ne svjesno planiranih hladnokrvnih ubistava.

(Srna/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog