Region

Bebu rođenu u Novom Sadu skidaju sa heroina

NOVI SAD - Beba rođena sa znakovima narkomanske krize zbrinuta je u Institutu za zdravstvenu zaštitu djece i omladine Vojvodine. Na terapiju odvikavanja od droge upućena je odmah po rođenju, zbog izuzetno teške kliničke slike.

Ona nije usamljen slučaj, jer je prošle godine bilo pet ovakvih beba u Novom Sadu, saznaja novinari Blica u toj bolnici. Bebe zapadaju u apstinencijalnu krizu jer njihove majke koriste narkotike tokom trudnoće.

 
- Beba u apstinencijalnoj krizi ima grčeve, veoma je razdražljiva i neprestano plače. Ima poremećaje u ishrani, otežano sisa, kratko spava i budi se nepun sat nakon ishrane, otežano diše, učestalo se znoji i ima povišenu temperaturu – kaže dr Nataša Stašuk, pedijatar iz Kliničkog centra Vojvodine. Ako je porodilja posljednju dozu droge uzela u posljednjih sedam dana pred porođaj, kaže dr Stašuk, onda će simptomi apstinencijalne krize biti izraženiji.

- U tim slučajevima bebu odmah podvrgavamo liječenju tabletama. Bebe koje se liječe od apstinencijalne krize bivaju otpuštene iz porodilišta 72 sata poslije uzimanja poslednje doze lijeka– kaže dr Stašuk. Ona objašnjava da porodilja zavisnik nije u obavezi da kaže da li je koristila opijate, ali je ljekarima mnogo lakše ako za to znaju.

- Dobro je da znamo da bismo porodilju mogli da testriramo na HIV i hepatitis C i da bi znali da li mogu da doje – kaže dr Stašuk.

(Blic/Frontal)
Komentari
Twitter
Anketa

Da li podržavate ideju da se Dan Republike Srpske umjesto 9. januara slavi 15. februara?

Rezultati ankete
Blog