Region

Sudbina Avala filma: Rasprodaja ili državna institucija

BEOGRAD - Nekada jedan od najvećih i najbolje opremljenih filmskih studija na Balkanu, „Avala film“, mogao bi uskoro da bude likvidiran, a na listi za prodaju mogli bi da se nađu kultni filmovi snimljeni u ovom studiju poput „Skupljača perja“ Saše Petrovića ili “Slavice” Vjekoslava Afrića, prvog kinematografskog ostvarenja koje je napravljeno u studiju na Košutnjaku.

To je, kako piše beogradska štampa, samo dio od oko 250 videograma namijenjenih za pokrivanje dugova firme koja je pod stečajem od 2011. godine zbog zaduženja od skoro milion evra. Među imovinom koja bi se mogla naći “na dobošu” je i jedan objekat koji nije na parceli koja pripada „Avali”.

Iako na sajtu Agencije za privatizaciju, koja je nadležna za ovaj slučaj, još uvijek nema ponuda za kupovinu nekadašnjeg filmskog giganta, sve se glasnije priča o prodaji nekadašnjeg filmskog giganta kojeg je početkom devedesetih godina u većinskom paketu preuzela firma “Jugoeksport”, na čijem je čelu bio izvjesni Slobodan Anđić, za koga mediji kažu da je bio blizak Slobodanu Miloševiću. U Agenciji za privatizaciju ističu da njihovi službenici trenutno rade na uknjižavanju imovine “Avala filma” i dodaju da će o detaljima uskoro obavijestiti javnost.

Prema riječima filmskog reditelja Gorana Markovića, ovakva prodaja filmova je u koliziji sa autorskim pravima, ali, dodaje on, problem je što je u Srbiji jako komplikovano sprovođenje Zakona o autorskim pravima.

“U svim civilizovanim zemljama, pa i u našoj, je donijet takav zakon prema kojem su autorska prava neprikosnovena. Ako neko prodaje filmove, a postoje autori ili njihovi nasljednici, onda im on jednostavno otuđuje njihovu imovinu. To nije vlasništvo ‘Avale filma”, odnosno ‘Jugoeksporta’, koji je to na jedan prilično sumnjiv način kupio, nego je to zajedničko vlasništvo autora tih filmova i ‘Avale filma’”, objašnjava Marković.

Paralelno sa pričom o prodaji imovine “Avala filma”, u javnosti se pojavila informacija da bi ova kuća mogla da bude spašena zajedničkim naporima Filmskog centra Srbije i Ministarstva kulture. Filmski centar je, naime, najavio da će ministarstvu uputiti strategiju za rješavanje ovog problema, što je potvrdio i Zoran Janković, iz Stručnog savjeta Centra. On kaže da je prijedlog tog tijela da država preuzme vlasništvo nad “Avala filmom”.

“Ideja je da ‘Avala film’ ostane nacionalni filmski centar, da bude državna institucija, a ne da se rasprodaje. Prva i glavna stvar je da se zaustavi stečajni postupak i da se izvrši razdvajanje od ‘Jugoeksporta’. To što je urađeno devedesetih godina je urađeno nakaradno. ‘Jugoseksport’ nije ispoštovao sve obaveze prilikom preuzimanja. Pošto nisu izvšili sve obaveze prema ugovoru, to je ništavno. Ali to je pitanje za državne ograne, oni to moraju da riješe. Suština je u tome da ‘Avala film’ može da živi bez ikakvih subvencija i dotacija”, ističe Janković.

Iz kabineta resornog ministra Bratislava Petkovića za sad je stigla samo poruka da

„Avala film” nije u nadležnosti Ministarstva kulture, ali da je on spreman da se uključi u međuresorne razgovore o mogućim rješenjima.

“Mi smo već imali jedan stastanak s ministrom. Tačno je da on nema ingerencije, ali pošto je filmska industrija kulturna djelatnost koja pripada Ministarstvu kulture, on je rekao da hoće da pomogne da se taj problem prevaziđe i riješi na zadovoljstvo struke”, kaže Janković.

(Radio SE/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Koji vam je spomenik Tvrtku Prvom Kotromaniću ljepši, u Banjaluci ili u Sarajevu?

Rezultati ankete
Blog