Region

Jadranka Kosor jednoglasnom odlukom izbačena iz HDZ-a!

ZAGREB- Jadranka Kosor jednoglasnom je odlukom članova Visokog časnog suda isključena iz HDZ-a.

Kosorova ima pravo uložiti žalbu u roku od osam dana.

Jadranka Kosor bezuslovno se isključuje iz HDZ-a. Razmotrili smo sve navode koji se stavljaju gospođi Kosor na teret i zaključili smo nesumljivo da je svojim ponašanjem, istupima i neaktivnim odnosom prema stranci, nedolaskom na sjednice kako gradskog odbora, tako i kluba zastupnika, prekršila odredbe Statuta koji je obvezuju na takve čine - rekao je Florijan Boras koji je predsjedavao Visokim sudom časti.

O njenoj žalbi odlučuje Predsjedništvo stranke, nakon čega je odluka konačna.

Sad je to stvar Visokog časnog suda. Za mene je ta priča u jednoj specifičnoj fazi, vrlo osjetljivoj, i ja je ne želim komentarisati. Mogu samo načelno reći da je vrijeme za nove ljude u stranci - poručio je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.

Kosorova je nešto prije 11 časova stigla u centralu HDZ-a na Visoki časni sud , i to u pratnji advokata Krunoslava Olujića koji je danas u ulozi svjedoka.

Kosorova je nakon 40 minuta izašla, a sud je nastavio zasjedati. Kazala je kao je sud odbio njene prigovore i nastavio s radom.

Nije jednostavno nakon toliko godina rada u HDZ-u i svega što sam dala za stranku doći pred Visoki časni sud, ali moram reći da sam potpuno mirna. Izašli smo sada iz tzv. sudnice gdje smo iznijeli nekoliko prigovora. Moga advokata Krunoslava Olujića prvo su provjeravali je li član HDZ-a i potvrdilo se da na kraju je. Naime, onaj ko dolazi pred Visoki časni sud može imati branioca, ali samo ako je on član HDZ-a. Ujedno ne smije biti član centralnog odbora stranke. Moram reći da mi se javilo dosta advokata, ali nisu članovi HDZ-a - rekla je Kosorova i dodala da je glavna primjedba da su apsolutno neispunjeni uslovi da se postupak provede.

Tužbu nije mogao podnijeti Gradski odbor protiv nekoga ko je član centralnog tijela stranke. Ja sam zastupnica, članica Kluba HDZ-a i kao takva sam članica centralnog tijela. Osim toga, konsultovala sam se s autorom statuta Visokog časnog suda i autorom Ustava Vladimirom Šeksom i on je apsolutno potvrdio da za optužnicu nema osnove. Tražila sam javni postupak no i to su odbili. Imala sam prigovor i na članove suda jer naime sud čini predsjednik i šest članova, ali članovi suda časti ne mogu istovremeno biti članovi centralnog tijela iste stranke i tu dolazi do problema jer su Tomislav Čuljak, Josip Borić i Davor Mlakar zastupnici Sabora i članovi centralnog tijela. To je potvrdio i Vladimir Šeks. Tražili smo da se postupak obustavi - kazala je Kosorova.

Dodala je kako je kao dokazni materijal Visoki časni sud predao članke iz novina, s posebnim naglaskom na intervju iz Globusa.

 Opet ponavljam, HDZ u zadnjih 18 godina nije zapuštena stranka, nije bio dekroatizovan i detuđmanizovan. Nisam se ja odrekla Tuđmana, bila sam uz njega do smrti , a dio njegova programa kao što je EU i ostvarila - rekla je Kosor i naglasila kako je suđenje šlampavo odrađeno. Posebno ju je, kaže, pogodilo što ju se optužuje da je neradnica, da ne dolazi na Klub i na Gradski odbor. Kaže da je nikad nitko nije zvao od kad je u stranci novo vodstvo.

Dolazim u Sabor gdje branim interese stranke, ali i Vlade na čijem sam čelu bila. Zanimljivo je da nisam pozvana na ovaj sud, nisam dobila poziv, došla svojom voljom, a poziv je dobio Andrija Mikulić - kazala je Kosorova.

Istakla je kako ništa ne očekuje, te da je došla reći istinu. Dodala je nije još žao što je dala Karamarku iskaznicu, ali ne može reći da bi to ponovila. Kazala je kako je pročitala da je Mario Župan iz HDZ-a na Gradskom odboru rekao da joj treba odrezati glavu za primjer drugima. Kako niko u HDZ-u to nije demantovao, ona će protiv njega podnijeti krivičnu prijavu.

(Nezavisne novine/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog