Vijesti

Sutra obilježavanje godišnjice agresije na Brod

BROD – Služenjem parastosa i polaganjem vijenaca i cvijeća, te paljenjem svijeća za srpske žrtve, sutra će u Brodu biti obilježena 21 godina od agresije hrvatske vojske na ovu opštinu.Obilježavanje će biti održano ispred spomen-obilježja kod Osnovne škole "Sveti Sava" u Brodskom Polju.

Iz opštinske Boračke organizacije podsjećaju da je 3. mart datum koji je u istoriji Broda upisan kao dan kada su Srbi sa područja tadašnje opštine Bosanski Brod 1992. godine bili izloženi otvorenoj agresiji regularne vojske Republike Hrvatske, potpomognute paravojnim oružanim formacijama Hrvata i muslimana iz Broda.

Ovim činom počeo je rat u BiH, ističu u Boračkoj organizaciji.

Regularne jedinice hrvatske vojske su 3. marta 1992. godine prešle most između Slavonskog Broda i tadašnjeg Bosanskog Broda, a ovaj čin okarakterisan je kao agresija Republike Hrvatske na BiH kojoj se nisu suprotstavile vlasti u Sarajevu. Sa više od dvije hiljade dobro naoružanih hrvatskih vojnika preko mosta je prevezen i veliki broj pješadijskog naoružanja, uključujići topove i tenkove.

Hrvatska vojska je odmah po ulasku u Brod počinila brojne zločine, a žrtve agresije hrvatskih oružanih snaga bile su prve žrtve rata u BiH.
U prigradskom naselju Sijekovac, 26. marta, počinjeni su prvi ratni zločini gdje je u jednom danu ubijeno 19 Srba od kojih je najmlađa žrtva bio sedamnaestogodišnji Dragan Milošević, a najstarija Jovo Zečević koji je imao 72 godine.

Brod je tada postao pakao za Srbe, na koje se organizuje hajka i kojima se zabranjuje izlazak iz kuća i stanova, a prijetnje i premlaćivanja bila su svakodnevnica. Na mostu na Savi koji spaja dva Broda i koji je nosio ime "Bratstva i jedinstva" bila je istaknuta tabla sa natpisom "Srbima i psima – zabranjen prelaz".

Za vrijeme sedmomjesečne okupacije u brodskoj opštini likvidirano je 226 Srba. Mnogi se još vode kao nestali. U Brodu je postojalo deset logora kroz koje je prošlo oko 2.000 Srba koji su dovođeni iz Broda, Slavonskog Broda, Dervente, Modriče i Odžaka. Bar polovina njih nisu živi izašli iz logora.

Za zločine u Brodu još niko nije odgovarao iako je Haškom sudu još 2002. godine dostavljen obiman materijal sa dokazima o počinjenim ratnim zločinima nad Srbima.

(Srna/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog