Vijesti

Glavni tužilac BiH spreman da se sastane sa porodicama srpskih žrtava

SARAJEVO - Glavni tužilac BiH Goran Salihović izjavio je Srni da je spreman da se sastane sa predstavnicima porodica srpskih žrtava proteklog rata koji su 28. februara protestovali ispred zgade Suda i Tužilaštva BiH nezadovoljni radom tih institucija.

"Ne znam o tome ništa, uvijek sam spreman da razgovaram s bilo kim i to nije problem", rekao je Salihović, dodavši da je na dan održavanja protesta bio u Beogradu, na sastanku tužilaštava koji je već ranije bio zakazan.

On je izrazio zadovoljstvom ishodom sastanka na kojem je razgovarano o 12 predmeta ratnih zločina i naglasio da ima povjerenje u timove tužilaštava BiH i Srbije, od kojih očekuje da će ostvariti dobre rezultate nakon što je krajem januara uspostavljen pravni okvir za direktnu saradnju u ovoj oblasti.

"Dogovoreno je da se uspostave oficiri za vezu u oba tima, da se vide konkretno dokazi o određenim predmetima, a onda ćemo se krajem marta sastati u istom sastavu", najavio je Salihović.

Delegacije dva tužilaštva sastala su se 28. februara u Beogradu, prvi put nakon potpisivanja Protokola o saradnji u progonu počinilaca krivičnih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida u Briselu 31. januara.

Glavni tužilac BiH razgovarao je u Beogradu sa predstavnicima Tužilaštva Srbije za ratne zločine o predmetima "Dobrovoljačka ulica" i "Tuzlanska kolona", koje je zatražilo Tužilaštvo BiH u svjetlu razmjene dokaza, te daljem procesuiranju ova dva predmeta u pravosudnim institucijama BiH, saopšteno je ranije iz Tužilaštva BiH.

Na sastanku, kojem su prisustvovali zamjenici glavnog tužioca i rukovodioci Posebnog odsjeka za ratne zločine Tužilaštva BiH, razgovarano je i o 12 konkretnih predmeta, u kojima bi se mogla izvršiti razmjena dokaza radi daljeg procesuiranja.

Razgovarano je i o saradnji i primjeni Protokola o saradnji između tužilaštava u procesuiranju predmeta ratnih zločina, kao i o konkretnim aktivnostima koje se mogu preduzeti nakon stupanja na snagu ovog akta.

(Srna/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog