Vijesti

Skoro polovina žena u RS je doživjela neki oblik nasilja

BANJALUKA - Prema podacima Džender centra - Centra za jednakost i ravnopravnost polova Vlade Republike Srpske, 47,3 odsto žena u Republici Srpskoj doživjelo je neki oblik nasilja, a nasilje najčešće čine njihovi sadašnji i bivši partneri.

Portparol Džender centra Dijana Tepšić rekla je Srni da su proteklih 12 godina počinjena 123 ubistva, od kojih su 68 ubijene žene, žrtve nasilja u porodici.

Prema njenim riječima, od 2007. do 2012. godine u Sigurne kuće smješteno je 688 žena i 851 dijete.

Tepšićeva kaže da je od 2005. do 2012. godine evidentirano 24.298 poziva na SOS liniji 1264 za žrtve nasilja u porodici, od kojih su 98 odsto pozivi žrtava nasilja ženskog pola.

Ona je rekla da je prema podacima centara za socijalni rad, u Srpskoj najzastupljenije fizičko nasilje, zatim kombinovano, psihičko, ekonomsko i seksualno zlostavljanje.

"Zbog mnogobrojnih aktivnosti i kampanja za podizanje svijesti i jačanja kapaciteta subjekata zaštite u oblasti nasilja u porodici i nasilja nad ženama, možemo konstatovati da se iz godine u godinu povećava broj prijava nasilja u porodici, jer se nivo svijesti javnosti kao i profesionalaca subjekata zaštite povećava, te da je nasilje u porodici društveni, a ne privatni problem, i žrtve se više ohrabruju da prijave nasilje", rekla je Tepšićeva.

Ona je navela da se od usvajanja Zakona o zaštiti od nasilja u porodici u Republici Srpskoj 2006. godine, procesuira i više od 1.000 krivičnih i prekršajnih djela nasilja u porodici godišnje.

"Primjećuje se da je nasilje u porodici kao krivično djelo u padu, ali da zbog stupanja na snagu Zakona o zaštiti od nasilja u Srpskoj raste broj prekršajnih djela nasilja u porodici. Nasilje u porodici ne opada, nego samo opada kvalifikacija tog djela ako se posmatra kao krivično djelo", pojasnila je portparol Džender centra Vlade Republike Srpske.

(Srna/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog