Region

Sutra šesta runda dijaloga Beograda i Prištine

BEOGRAD - Šesta runda dijaloga između Beograda i Prištine počeće sutra u Briselu, a razgovore će voditi premijer Srbije Ivica Dačić i premijer samoproglašenog Kosova Hašim Tači.Osim Dačića, u sjedište EU trebalo bi da otputuju i savjetnik predsjednika Srbije Marko Đurić, te direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin.


U Beogradu su danas održane završne konsultacije uoči šeste runde dijaloga na kojima su analizirani dosadašnji razgovori Beograda i Prištine.

Đurić je nakon sastanka izjavio da Srbija ostaje opredijeljena za postizanje kompromisa, bez obzira na to što Priština do sada nije pokazala spremnost da razgovara na konstruktivan način.

Srbija od EU očekuje da ostane nepristrasan medijator i da podstiče kontstruktivnost Prištine, koja je, dodaje on, pokazala daleko manje volje da izađe u susret rješenju koje bi zadovoljilo interes obje strane, prenose mediji u Srbiji.

Đurić je uvjeren da je u dijalogu Beograda i Prištine, posredovanjem ključnih činilaca međunarodne zajednice, moguće doći do približavanja stavova dvije strane. On očekuje da će već sutra biti jasnije u kojoj mjeri je Priština spremnija nego ranije da ide u pravcu kompromisa.

Prethodni razgovori u Briselu završeni su bez dogovora. Dačić je ranije izjavio da do pomaka u dijalogu sa Prištinom nije došlo zato što prištinska strana ne prihvata i ne želi da razgovara o tome da zajednica srpskih opština ima bilo koji instrument vlasti.

(Srna/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog