Vijesti

Lajčak: BiH u sve većem zaostatku

Ministar inostranih poslova Slovačke Miroslav Lajčak smatra da je širenje EU prije svega na jugoistočnu Evropu obostrana obaveza i ističe da nove članice, međutim, ne bi trebalo u Uniju da "uvezu" probleme.

"Šta znači širenje EU? To nije ništa drugo nego prijem članica, koje su na to u potpunosti pripremljene. Moramo zemljama, koje se za to interesuju, dati perspektivu", poručio je on u intervjuu bečkom dnevniku "Prese".

Lajčak je kazao da ni transformacija Slovačke ne bi bila tako uspješna da nije bilo perspektive na članstvo u EU.

Prema njegovim riječima potrebno je predstaviti realan cilj koji može da se dostigne.

Upitan da li to znači da postoje strožiji kriterijumi Lajčak je istakao da "članstvo u EU nije poklon niti humanitarna pomoć".

On je naglasio da prilikom posjete Balkanu uvijek kaže "cilj vašeg članstva nije samo da ćete biti ojačani, već i da i vi vašim članstvom ojačate EU".

"Za to je potrebno ispuniti jasne kriterijume. Međutim, kada se ispune svi uslovi i zemlja dostigne kompatibilnost sa svim standardima EU onda je prirodno da ta zemlja kao članica nama ne donosi nikakve probleme. Nije korisno spekulisati da li je EU navodno umorna od širenja. Širenje je obostrana obaveza", podvukao je Lajčak.

Na pitanje da li je Hrvatska ispunila kriterijume on je ukazao da prema posljednjem izvještaju Evropske komisije postoje još nedostaci, ali je Komisija iznijela optimizam da bi oni mogli biti uklonjeni do 1. jula.

Kada je riječ o Bosni i Hercegovini, gdje je obavljao dužnost visokog predstavnika međunarodne zajednice i specijalnog izaslanika EU, Lajčak je rekao da nažalost nije bilo napretka.

"Јako mi je žao, ali Bosna i Hercegovina sve više postaje rep regiona i sve više zaostaje. Dok druge zemlje vidljivo napreduju u Bosni se čini da ništa ne napreduje. To nije samo moje mišljenje već je navedeno i u izvještaju o napretku Evropske komisije", objasnio je on.

Upitan za uzroke Lajčak je rekao da je država kao takva komplikovano napravljena.

"Integracija u EU, međutim, zahtjeva veću efikasnost, na primjer, u administraciji. Ako sve strane samo gledaju na to da ne izgube svoje prednosti iz Dejtonskog sporazuma i zbog toga naizmjenično blokiraju sve promjene u sistemu, onda nema mnogo napretka", dodao je on.

Šef slovačke diplomatije je istakao da se mora reći i da evropsko razmišljanje u toj zemlji ima sve više podržavalaca, više od svake druge perspektive, te da to daje nadu da će ipak biti dogovora.

"Kada su susjedi dobili viznu liberalizaciju, a samo Bosna nije, onda je najedanput bilo moguće sve dogovoriti što je prepreka", podsjetio je Lajčak dodajući da politički pritisak pokazuje djelotvornost, te da su partije vidjele da građani neće prihvatiti dalja odlaganja.

(RTRS/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog