Vijesti

Haški tribunal traži zaštitne mjere za Garapliju

SARAJEVO - Ministarstvo bezbjednosti BiH primilo je dopis Haškog tribunala u kojem se traži da se obezbijede mjere zaštite bivšem pripadniku Službe državne bezbjednosti /SDB/ Edinu Garapliji, koji je nedavno svjedočio u Haškom tribunalu, potvrđeno je Srni u ovom ministarstvu.

Iz Ministarstva bezbjednosti ističu da su po ovom pitanju "preduzeli sve zakonom predviđene aktivnosti".

U Ministarstvu pravde BiH Srni su ranije potvrdili da su dobili dopis iz Haškog tribunala, ali da su ga proslijedili Ministarstvu bezbjednosti BiH, u čijoj je nadležnosti zaštita Garaplije.

Garaplija, koji je bio svjedok u procesu koji se vodi protiv prvog predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića, u Haškom tribunalu iznio je saznanja o formiranju i zločinima koje je počinila teroristička jedinica "Ševe".

Nakon svjedočenja, Garaplija se osjetio nesigurnim u Sarajevu i zatražio zaštitu od Ministarstva bezbjednosti BiH.

Većina pripadnika "Ševa", kao i njihovih nalogodavaca i danas slobodno živi u BiH, a Garaplija, koji je ranije u montiranom procesu bio osuđen na 13 godina zatvora, već je bio na meti ove terorističke jedinice, ali je izbjegao likvidaciju.

Bosanskohercegovačka patriotska stranka /BPS-Sefer Halilović/ ranije je pozvala nadležne institucije da što prije otvore istragu o djelovanju pripadnika "Ševa", kao i da uhapse dva pripadnika MUP-ove ratne grupe "Ševe" Nedžada Herendu i Dragana Šošića.

(Srna/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog