Vijesti

Milovanović: Dug Toplane 62 miliona KM; Kamate 12 mil. KM - Mazut na minimumu

BANJALUKA - Zalihe mazuta banjalučke "Toplane“ su na minimumu, rekao je danas direktor ovog preduzeća Mićo Milovanović koji očekuje da će uskoro biti nabavljen ovaj energent i da neće doći do prekida grijanja.

"U ovakvoj situaciji pomoć možemo očekivati jedino od Vlade Republike Srpske i grada Banjaluka, bez obzira na ograničenja sa kojima se suočavaju i grad i Vlada", rekao je Milovanović na konferenciji za novinare.

On je naglasio da je održavanje "Toplane“ u "životu" nemoguće na bazi mazuta kao energenta i dodao da se intenzivno razmatraju svi pravci restrukturisanja postrojenja i prelazak na drugi energent.

Kao alternativu Milovanović navodi gas, ističući da ne može reći kada bi moglo doći do prelaska na drugi energent.

On je podsjetio da dužnost direktora u "Toplani“ obavlja od oktobra prošle godine, odnosno od početka aktuelne sezone grijanja, te da su,
prema nasljeđenom stanju, ukupne obaveze preduzeća oko 62 miliona KM, ukupni akumulirani gubitak oko 52 miliona maraka, a osnovi kapital oko 19 miliona KM.

Milovanović je rekao da je "Toplana“ opterećena i obavezama plaćanja poreza i doprinosa, kao obavezama po osnovu korištenja električne energije iz prethodnog perioda u ukupnom iznosu od 425.000 KM.

"Osim ovih obaveza, `Toplana` će morati da plati i kamate od oko 12 miliona KM za kredite uzete u prethodnom periodu koji su korišteni za nabavku mazuta", rekao je Milovanović.

On je istakao da su ključni ograničavajući faktori poslovanja "Toplane“ enormno visoka cijena mazuta, velika razlika između cijene koštanja i prodajne cijene, povećani troškovi poslovanja usljed starosti opreme i distributivne mreže, uska grla u distributivnoj mreži, niska energetska efikasnost objekata koji se zagrijavaju, kao i energetska efikasnost "Toplane“ na nivou od 59 odsto.

Prema riječima Milovanovića, u protekloj grijnoj sezoni "Toplana“ je primila 1.227 prigovora građana i odobrila bonifikacije od 250.000 KM, dok je ove sezone povećan broj prigovora i odobrena bonifikacija u iznosu od 280.000 KM ili 12 odsto više.

On je naglasio da je menadžment "Toplane“ blagovremeno preduzeo sve mjere da se održi kontinuitet u isporuci toplotne energije, napominjući da bez pomoći grada preduzeće ne bi bilo "živo“, jer je samo u prošloj godini grad obezbijedio "Toplani“ 27.800.000 KM.

"Uzimajući u obzir situaciju u našem preduzeću, zatražili smo od dobavljača mazuta da nam isporuči potrebnu količinu da bismo održali grijanje, uz odgođeno plaćanje iz priliva `Toplane` do jula", rekao je Milovanović.

On je objasnio da je garanciju za takvo ponašanje Uprave "Toplane“ dobavljaču dao gradonačelnik Banjaluke, kao zakonski zastupnik kapitala grada u preduzeću, što dobavljač nije prihvatio, jer je njegov uslov posebna garancija kao instrument obezbjeđenja plaćanja.

Milovanović je napomenuo da takvu garanciju ne može obezbijediti "Toplana“, jer je kreditno nesposobna, ali ni grad, zbog čega je ostalo neriješeno pitanje nabavke mazuta.

(Srna/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog