Region

Nikolić: Priština popustila (VIDEO)

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je da je Priština popustila po pitanju nadležnosti zajednice srpskih opština na Kosovu i Metohiji i nada se da će sporazum sa Prištinom biti potpisan tokom sledećih desetak dana.

"Priština koja je do sada insistirala na tome da svako rešenje mora da se uklopi u njihove zakonske okvire, popustila je", izjavio je Nikolić novinarima posle sastanka srpskog državnog vrha sa šeficom evropske diplomatije Ketrin Ešton.

Predsednik Srbije, sa kojim su na razgovorima kod Eštonove bili i premijer Ivica Dačić i vicepremijer Aleksandar Vučić, rekao je da će sporazum biti potpisan ako ne 20, onda 28. marta.

"Može se očekivati da će u idućih deset dana sigurno proisteći takvi rezultati da bismo mogli da naslutimo da će doći do dogovora između nas i Prištine i da to bude podstrek za Evropsku uniju da sa Srbijom počne pregovore o članstvu", rekao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, razgovor sa Eštonovom, iskren i konkretan, ticao se neophodnih izmena zakona koje su donele prištinske vlasti, ali i zakona Republike Srbije, kako bi se srpskoj zajednici omogućila zaštita u skladu sa evropskim standardima.

"Nije bilo nikakvih dokumenata", precizirao je Nikolić, misleći na spekulacije da će Eštonova izneti "non paper".

Jedini dokument bila je Rezolucija Narodne skupštine i papir naše vlade o dijalogu, rekao je Nikolić.

Državni vrh Srbije razgovarao je s Eštonovom tokom radne večere dva i po sata.

Sastanak je zakazan na inicijativu Brisela, pošto je postalo izvesno da je dijalog Beograda i Prištine "zapeo" na pitanju ovlašćena zajednice srpskih opština.

U okviru dijaloga predviđene su još dve runde razgovora Beograda i Prištine, 20. marta i 6. aprila, a 16. aprila Ketrin Ešton će izvestiti Savet ministara EU o rezultatima dijaloga i izneti preporuku da li Srbiji treba odobriti datum za pregovore sa EU.

(RTS.rs/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog