Region

Sastanak Ešton – državni vrh Srbije: Nikolić u nadanjima, Ešton o važnosti daljeg sporazumjevanja

Sinoć je u Briselu Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton održala dvočasovni sastanak sa predstavnicima državnog vrha Srbije o nastavku dijaloga, primjeni dosada dogovorenog, potrebi zvaršetka pregovora o otvorenim pitanjima, pri čemu je poseban akcenat dala na rješavanje statusa sjevera Kosova.

Nakon sastanka, kabinet šefa evropske diplomatije proslijedio je njenu pisnau izjavu u kojoj se navodi da će u skladu sa decembarskim zaključcima informisati Evropski savjet o postignutim sporazumima i poslovima koje treba obaviti u njihovoj primjeni do aprila.

Ona je naglasila važnost postizanja sporazuma o otvorenim pitanjima između dvije strane što je prije moguće.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je da je Priština popustila po pitanju nadležnosti zajednice srpskih opština na Kosovu i Metohiji i da se nada da će sporazum biti potpisan tokom sljedećih desetak dana, a izrazio je i nadanja da će EU donijeti odluku o dodjeli datuma za početak pregovora.

Osim Nikolića, sastanku su prisustvovali premijer Srbije Ivica Dačić i prvi potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.

I dok su oni putovali u Brisel na sastanak,  Ešton će u četvrtak, 14. marta, posjetiti Prištinu, gdje će razgovarati sa premijerom Hašimom Tačijem i liderima kosovskih političkih partija.

Ovi manje fomalni odvojeni sastanci Eštonove sa predstavnicama Srbije i Kosova, uvertira su za sedmu rundu pregovora koja bi trebala da se održi 20. marta.

Pregovori se vode od oktobra prošle godine, kada su se po prvi put u sjedištu Evropske unije sastali Ivica Dačić i Hašim Tači, a mediji su tada prenijeli da rukovanja nije bilo. Trilateralni sastanci su nastavljeni, ali još ni jedna strana nije objavila da li se šta konkretno dogovorilo, iako su teme dosadašnjih sastanaka obuhvatale neke od najznačajinih pitanja regiona.

(Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog