Vijesti

38 godina od smrti Ive Andrića

BEOGRAD – Na današnji dan, prije 38 godina, u Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu, preminuo je jedini srpski nobelovac, književnik Ivo Andrić.

Andrić je rođen 9. oktobra 1892. godine u Dolcu pored Travnika u tadašnjoj Austrougarskoj. U gimnazijskim danima bio je vatreni pobornik integralnog jugoslovenstva, pripadao je naprednom nacionalnom pokretu ''Mlada Bosna'' i bio je strastveni borac za oslobođenje južnoslovenskih naroda od austrougarske vlasti. Svoju prvu pjesmu ''U sumrak'' objavio je 1911. godine u ''Bosanskoj vili''.

U sumrak

   U sumrak pjevaju djevojke. Njini su glasovi meki i dahnu svježinom
cvijeća i ljubavi. Njina pjesma blaga, kao behar opada. Ona ima nešto
od mojih ljubavi: davno, toplo i lijepo. Ona podsjeća na sarajske
sumrake, kad jablanovi sjaju u crvenom zlatu, kao vitke ponosne
zene.

   Kao rumene latice zasiplju me glasovi. Pjevaju lijepo. To liči na
pozdrav od starih prijatelja, na spomen onoga sto proživjeh u
ljubavi i zanosu. One pjevaju, u suton, kao sreća moja da mi rupcem
maše.

   Ali srce je moje tamno jezero koga ništa ne diže i u kome se
niko ne ogleda.
 

Naredne godine započeo je studije na Mudroslovnom (filozofskom) fakultetu Kraljevskog sveučilišta u Zagrebu. Školovanje je nastavio u Beču, a potom u Krakovu gdje ga je zatekao Prvi svjetski rat.

Po izbijanju rata vratio se u zemlju. Odmah po dolasku u Split, sredinom jula, austrijska policija ga je uhapsila i odvela u Šibenski, a potom u mariborski zatvor u kojem će, kao politički zatvorenik, ostati do marta 1915. godine. Za vrijeme boravka u mariborskom zatvoru, Andrić je intenzivno pisao pjesme u prozi.

 

Po izlasku iz zatvora, Andriću je bio određen kućni pritvor u Ovčarevu i Zenici u kojem je ostao sve do ljeta 1917. godine.

Andrić je imao veoma usjpešnu diplomatsku karijeru - godine 1920 bio je postavljen za činovnika u poslanstvu u Vatikanu, a potom je radio kao diplomata u konzulatima Trstu i Gracu. U to vrijeme objavio je zbirku pjesama u prozi ''Nemiri'', pripovjetke „Ćorkan i Švabica'', ''Mustafa Madžar'', ''Ljubav u kasabi”...

Bio je član Srpske akademije nauka i umjetnosti, a 1961. godine dobio je Nobelovu nagradu za književnost za roman ''Na Drini ćuprija''.

Neke od njegovih najpoznatijih djela su - ''Nemiri'', stihovi u prozi (1920), ''Put Alije Đerzeleza'', (1920), ''Most na Žepi'', (1925), ''Anikina vremena'' (1931), ''Na Drini ćuprija'' (1945), ''Gospođica'' (1945), ''Prokleta avlija'', novela 1954...

(Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog