Vijesti

SIPA pretresa prostorije Krajina osiguranja

BANJALUKA - Inspektori Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) pretresli su kancelarije "Krajina osiguranja" u Banjaluci u sklopu istrage zbog nezakonitog poslovanja ovog državnog preduzeća, potvrđeno je juče "Nezavisnim".

Izvor "Nezavisnih" blizak SIPI objasnio je da je provjeravana dokumentacija u vezi s poslovanjem "Krajina osiguranja" u ranijim godinama.

"Provjeravamo da li je bilo kršenja zakona, ali zbog interesa dalje istrage zasad ne možemo davati detaljnije informacije", naveo je izvor iz istrage.

"Nezavisne" saznaju da SIPA kontroliše poslovanje "Krajina osiguranja" iz 2009. godine zaključno sa prošlom godinom.

Mila Gromilić, direktorica "Krajina osiguranja", izjavila je da su inspektori SIPE došli na osnovu anonimne prijave.

"Ne znam šta su radili, ali svaki dokument sa kojim raspolažemo daćemo im na uvid. Treba naglasiti da bez obzira na česte kontrole po anonimnim prijavama, 'Krajina osiguranje' je redovno isplaćivalo štetu osiguranicima, kao i mjesečne plate, poreze i doprinose svojim radnicima", izjavila je Gromilićeva.

Kako kaže, i ona i menadžment su na strani zakona i "nezakonitosti u radu 'Krajina osiguranja' nema".

Najveći akcionari "Krajina osiguranja" pozdravili su akciju SIPE i objasnili da treba da budu provjerena poslovanja svih državnih firmi.

Goran Madžar, predsjednik Skupštine akcionara i zastupnik Akcijskog fonda RS, većinskog vlasnika "Krajina osiguranja", kaže da ne zna za nezakonita poslovanja u ovoj osiguravajućoj kući.

"Ne znam da li je bilo nezakonitosti u poslovanju 'Krajina osiguranja', jer se tamo pojavim jednom ili dva puta godišnje", izjavio je Madžar.

Manjinski akcionari banjalučkog "Krajina osiguranja", društva za koje su revizori u ranijim izvještajim utvrdili da je platežno nesposobno i izrazito nelikvidno, optuživali su ranije Upravu da je odgovorna za probleme u ovoj jedinoj većinski državnoj osiguravajućoj kući u RS.

Dragutin Šipka, koji je drugi po veličini akcionar, čija firma "Euro-Ex" ima oko 22 odsto akcija "Krajina osiguranja" , juče je pozdravio akciju SIPE.

"Neka sve bude utvrđeno. Svoje primjedbe na rad 'Krajina osiguranja' iznosim na sjednici Skupštine akcionara, jer me jedino interesuje zakonitost poslovanja", rekao je Šipka.

"Nezavisne" su još ranije objavile da su spoljni revizori od 2009. do 2011. davali mišljenje sa rezervom na finansijske izvještaje "Krajina osiguranja", navodeći u posljednje dvije godine da troškovi reklame po ugovoru sa povezanom kćerkom-firmom "Krajina Kros", u ukupnom iznosu od 917.000 KM, nisu dovoljno dokumentovani.

(Nezavisne novine/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je između Republike Srpske i FBiH entitetska granica ili administrativna linija?

Rezultati ankete
Blog