Vijesti

Ministarstvo poljoprivrede - Moguće poplave; Pozivamo stanovništvo da ne paniči

U narednim danima moguće je da će doći do nešto većih proticaja na rijeci Drini i moguće je neznatno plavljenje dijela poljoprivrednih površina, ali bez šteta po naseljena područja, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Saopštenje prenosimo u cjelini.

Trenutno, na rijeci Drini, voda se prelijeva na HE ZVORNIK. Proticaj je 990 m3/s sa prognozom da će se, do kraja dana, proticaj povećati na 1300 m3/s. Pri ovom proticaju rijeka Drina, u donjem toku od Zvornika do Bijeljine, izlijeva se iz korita u priobalju, bez većih šteta. Da bi došlo do većih šteta po naseljena područja i poljoprivredne površine proticaj bi trebalo da bude veći od 1900 m3 /s.

Pozivamo stanovništvo da ne paniči i da se sve informacije mogu dobiti od Hidrometereološkog Zavoda i Civilne zaštite Republike Srpske koji će, posredstvom medijskih kuća, redovno obavještavati javnost i potencijalno ugroženo stanovništvo.

U poslednjih nekoliko dana na području Republike Srpske došlo je do intenzivnih padavina što je uslovilo porast vodostaja rijeka. Prema posljednjim izvještajima kiša i snijeg padaju na prostoru cijele Republike Srpske što će, neminovno, da dovede do daljnjeg porasta vodostaja rijeka koje su trenutno ispod kote redovne odbrane od poplava, ali postoji mogućnost da će, u narednom periodu, doći do prevazilaženja kota redovne, a u donjim tokovima rijeka Save i Drine, kota vanredne odbrane od poplava.

Za očekivati je da se na rijeci Savi uvede redovna odbrana 15. 03. 2013. Godine i to na gornjem toku koje pokriva područje Dubice, Gradiške i Srpca. Na srednjem toku rijeke Save Brod i Šamac do redovne odbrane može doći tokom subote i nedelje, odnosno, 16. I 17. 03. 2013. Godine. Sistem odbrane na rijeci Savi je u funkciji i trenutno sve pumpne stanice rade tako da nisu poplavljena melioraciona područja.

(Frontal)

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je između Republike Srpske i FBiH entitetska granica ili administrativna linija?

Rezultati ankete
Blog