Vijesti

Medicinari u Milićima najvili štrajk

MILIĆI - Zaposleni u Domu zdravlja "Sveti Nikola" u Milićima zaprijetili su da će stupiti u štrajk, ukoliko se u najskorije vrijeme ne pristupi rješevanju nagomilanih problema u toj zdravstvenoj ustanovi, prvenstveno teške finansijske sutuacije, zbog koje milićkim medicinarima plata kasni već četiri mjeseca.

Na sinoć održanom zboru radnika, koji je sazvala Sindikalna organizacija Doma zdravlja, rečeno je da će u ponedjeljak, 18. marta biti formiran štrajkački odbor, koji će imati zadatak da precizira zahtjeve radnika i odredi datum stupanja u štrajk, ukoliko ti zahtjevi ne budu riješeni.

Član Sindikalne organizacije Vukica Ristić rekla je novinarima da su plate isključivi razlog nezadovoljstva radnika.

"Zadnja plata koju smo primili je novembarska. Tražimo da se nađe neko rješenje od strane opštine, Fonda ili bilo koga, u protivnom štrajkovaćemo", rekla je Vukica Ristić.

Zbog dugovanja po osnovu poreza i doprinosa u iznosu 212.000 KM račun Doma je već mjesec dana u blokadi, a uz ovaj, ustanova ima i reprogramiran dug za struju, kredit i obaveze iz ranijih godina.

Direktor Doma zdravlja Dana Dukić rekla je da su radnici posebno revoltirani zbog toga što neke druge zdravstvene ustanove u regiji imaju i veći dug po osnovu poreza i doprinosa, a račun im nije blokiran.

"Ne znam zašto je to tako. Ta blokada je i dalje na snazi, plus što smo primili opomenu od Poreske uprave za neplaćanje novih obaveza. Zato je i pitanje da li ćemo i kada dobiti neku platu, a na redu je decembarska", kaže Dukićeva.

Finansijskom situacijom u Domu zdravlja nisu zadovoljni ni u lokalnoj upravi.

V.d. načelnika Odjeljenja za finansije u opštini Milići Milka Todorović kaže da su se problemi u zdravstvu taložili godinama i da će trebati dosta vremena da se riješe.

"Ono što opština trenutno može da pomogne je da svojim uticajem pokuša djelimično da promijeni ugovor sa Fondom zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, koji, čini mi se, godinama ide na štetu Doma zdravlja u Milićima", rekla je Todorovićeva.

U opštini Milići ističu da je na području te opštine u 2012. godini u Fond zdravstva, po osnovu poreza i doprinosa, izdvojeno 2.275.000 KM, a u Miliće se vratilo 755.000 KM, što je, po mišljenju nadležnih u toj opštini, nedovoljno za funkcionisanje Doma zdravlja.

(Srna/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog