Vijesti

Dugogodišnji hrvatski novinar umro od zime i gladi

Umrijeti danas od gladi i neimaštine u Hrvatskoj i nije neka vijest. Ali kada umre poznati novinar, koji je trideset godina bio vrsni profesionalac, onda to dođe i do novina. Da cinizam bude potpun - čovjek je u 21. vijeku radio za novopokrenuti list "21. stoljeće", pišu Novosti.

Toni Marošević, dugogodišnji novinar kultnog "Radija 101", pronađen je mrtav u Zagrebu, smrznut. List navodi da je Marošević posljednje mjesece proživio je doslovno gladan i u krajnjoj nemaštini, iako je tobož imao posao i svakodnevno radio.

Problem za Maroševića, ali u Hrvatskoj ne samo za njega, bio je to što je radio, ali nije primao platu. Pod čudnim okolnostima pokrenuti, pa za dva mjeseca ugašeni dnevni list "21. stoljeće" za Maroševića je očigledno bio koban, iako je od početka pokretanja ovog medijskog projekta bio aktivan. Međutim, nije dobijao plate i, jednostavno, nije se moglo - preživjeti.

Priča o Maroševiću, obrazovanom novinaru koji je govorio nekoliko svjetskih jezika, gotovo da je simptomatična i za sudbinu mnogih novinara. Hrvatsko novinarstvo proživljava nevjerovatnu krizu, a jedva opstaju i velike medijske kuće. Na ulici je u ovom času čak 745 novinara, koji i najteže pronalaze nov posao. U odnosu na period prije četiri godine, broj novinara na berzi se učetvorostručio, a iz dana u dan se gase medijski projekti. Samo prošle godine prestali su da izlaze "Vjesnik", koji je izlazio neprekidno od 1940. godine, "Nacional", a fantomsko "21. stoljeće" po mnogima je pokrenuto da još fantomskiji izdavač ili izdavači preko noći uzmu novac, zakinuvši novinare za pune dvije plate. Upravo onoliko koliko je list i izlazio!

Zagrebački portal Index.hr prenosi izjavu komšinice Branke koja je ispričala je kako se Marošević zatrpao kreditima - počelo je s otkupom dionica, a nastavilo se njegovim odlaskom u penziju i dizanjem novih kredita zbog premale penzije. Rate kredita ubrzo nije imao čime vraćati. Nije imao ni za režije, ni za hranu.

Portaln navodi i da je Marošević  bio voditelj prve homoseksualne emisije u ovim krajevima - "Frigidna utičnica", koja se emitovala na Radiju 101. Ujedno je bio i prva osoba na prostorima bivše Jugoslavije koja je osamdesetih godina javno priznala da je homoseksualne orijentacije te je puno je puta na direktan način progovarao o homoseksualnosti.

Tužni kraj hrvatskog novinara, koji je rodom iz Sombora, samo je ogledalo još tužnije hrvatske medijske scene, koja je ostala bez ijednog ozbiljnog dnevnog lista, što je presedan u evropskim, ali i svjetskim okvirima, zaključuju u Novostima.

(Frontal) 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog