Vijesti

Zbog političkih neslaganja djecu ne mogu da upišu u matične knjige

BANjALUKA - Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, zbog nedostatka glasova iz Federacije BiH, nije u utorak prihvatio Prijedlog zakona o izmeni i dopuni Zakona o jedinstvenom matičnom broju, koji je u parlamentarnu proceduru uputio Savjet ministara.

Ovim odbacivanjem nastavlja se političko prepucavanje u BiH, a najviše štete imaju roditelji koji moraju djecu da upišu u matične knjige rođenih.

Poslanici stranaka iz Republike Srpske poručili su da će podržati zahjtev Savjeta ministara da se zakon, bez mogućnosti ulaganja amandmana, usvoji u predloženom obliku, ali je neizvjesna podrška poslanika iz Federacije BiH s obzirom na njihovo ranije izraženo protivljenje ovom zakonskom rešenju.

Prijedlogom Savjeta ministara BiH registraciona područja bila su prilagođena Ustavom zasnovanoj teritorijalnoj organizaciji BiH, kao i usvojenim statističkim područjima, a odgovarala su i i višečlanim izbornim jedinicama za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, uz izuzetak Brčko distrikta kao posebnog registracionog područja.

Ali očigledno stranke iz Federacije BiH nisu željele da glasaju za zakon iako su ga podržali poslanici iz Srpske. Tako BiH i dalje ostaje bez veoma bitnog zakona zbog kojeg najviše štete trpe novorođenčad i njihovi roditelji.

Pošto je ovakva situacija na nivou BiH, Republika Srpska planira svoje rješenje. Tako će Ministarstvo unutrašnjih poslova RS uputiti inicijativu Vladi Srpske da Narodnoj skupštini predloži donošenje zakona o jedinstvenom matičnom broju Republike Srpske.

Radislav Jovičić, ministar unutrašnjih poslova RS, kaže da je zadatak MUP Srpske da učini sve što je u njihovoj nadležnosti da se prevaziđe pravni vakuum i pomogne građanima, koji već drugi mjesec nisu u mogućnosti da ostvare pravo na određivanje JMB.

(Novosti/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog