Vijesti

Kolerov: U ruskim medijima pojavila se informacija o pripremi prevrata protiv Dodika

BANJALUKA - Republika Srpska ima pravo na samoopredjeljenje, nezavisnost i reintegraciju sa Srbijom, što je realno u narednih 10 godina, jer u tom periodu teško da će EU moći da uspostavlja red na Balkanu kako je to navikla, ocijenio je državni savjetnik Ruske Federacije Prvog ranga Modest Aleksejevič Kolerov.

Kolerov je izjavio Srni da u Rusiji postoji shvatanje da je Republika Srpska u BiH rezultat kompromisa i da predstavlja prirodni dio istorijske Srbije.

On je naveo da se u posljednje vrijeme u ruskim medijima pojavila informacija o pripremi prevrata protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, za šta neki odgovornost stavljaju na nove vlasti u Srbiji, a što se dovodi i u vezu sa odnosom vlasti Srbije prema režiseru Emiru Kusturici.

"Ako je to tako, smatram da Rusija taj scenario neće podržati", kaže Kolerov, koji je sinoć održao javno predavanje o temi "Spoljna politika savremene Rusije i Rusi van Rusije" na Univerzitetu u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, u Rusiji shvataju da se pomenute radnje koje se odnose na Republiku Srpsku predstavljaju "dio velike izdaje kojoj je početak na Kosovu i Metohiji".

Govoreći o stanju savremene ruske nacije, Kolerov je ocijenio da ona predstavlja "invalida koji nema polovinu svog organizma".

On je dodao da cjelovitost ruskog naroda ugrožavaju vještački proizvedeni šovinizam u baltičkim zemljama i Ukrajini, kao i velika unutrašnja migracija iz Azije.

"Sljedeći važan politički momenat jeste što u ruskoj politici nema čak ni terminološkog opisa Rusa izvan Rusije, za razliku od srpske politike“, upozorio je Kolerov.

On je rekao da u Rusiji postoji osnovano mišljenje da je žrtva koju je podnijela Savezna Republika Jugoslavija 1999. godine dovela na vlast aktuelnog predsjednika Vladimira Putina.

Kolerov je prije sinoćnjeg gostovanja na banjalučkom Univerzitetu položio vijence na Spomen kosturnicu i spomenik poginulim borcima u Drugom svjetskom ratu u Banjaluci.

Modest Aleksejevič Kolerov jedan je od najuticajnijih politehnologa u Rusiji. Radio je kao načelnik Uprave predsjednika Rusije za međuregionalne i kulturne veze, a do sada je objavio oko 100 knjiga.

(Srna/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog