Region

Blaž Zgaga: Region će se tresti nakon objave podataka

Ljubljana - Međunarodna novinarska mreža razotkrila je političare i biznismene, među kojima su i oni iz BiH, Hrvatske, Slovenije i Srbije, koji su milijarde dolara i evra pohranili na tajnim računima u poreskim oazama.

Rekao je to "Glasu Srpske" slovenački novinar i član Međunarodne mreže novinara Blaž Zgaga, koji učestvuje u akciji globalnog razotkrivanja "utajivača poreza".

Kaže da uskoro, kada budu objavljeni svi podaci, neće biti zemlje čiji građani nisu pohranjivali novac u poreskim rajevima.

Mogu samo da potvrdim da među njima ima građana Slovenije, Hrvatske, Srbije, BiH i Makedonije. Za sada ne mogu da kažem više detalja o tome, ali će objavljivanje podataka izazvati potrese u regionu - rekao je Zgaga.

Poslije "Vikiliksa" svijet potresa "Ofšorliks", akcija razotkrivanja političara, biznismena, kompanija, kriminalaca i zvijezda iz šou-biznisa za koje se pretpostavlja da na tajnim računima čuvaju oko 32 biliona dolara.

Ovim projektom obuhvaćeno je 170 zemalja, a u istrazi koja je trajala 15 mjeseci učestvovalo je 86 novinara iz 46 zemalja. Novinari Bi-Bi-Sija, "Gardijana", "Vašington posta", "Monda" i švajcarskog "Zontagscajtunga" danima su "kopali" i istraživali i na osnovu svjedočenja brojnih anonimnih izvora i povjerljivih dokumenata došli do čak 2,5 miliona podataka.

Na spisku je više od 120.000 of-šor kompanija i fondova iz cijelog svijeta, te 130.000 osoba koje godinama izbjegavaju plaćanje poreza u svojim zemljama, a ogromne sume novca skrivaju u poreskim rajevima kao što su Britanska Djevičanska ostrva, Kajmanska ostrva i Samoa.

Zgaga kaže da su u dosadašnjim istraživanjima došli do određenog broja "utajivača poreza", koji su povezano radili.

Šteta se mjeri milijardama dolara koje su sakrivene, umjesto da oni koji važe za neke od najbogatijih ljudi plaćaju poreze u matičnim zemljama - rekao Zgaga.

Kazao je da su fokus u svojim istraživanjima stavili na identifikaciju ljudi, a ne na transakcije.

Istraživači tvrde da na listi utajivača poreza ima i visokih vladinih službenika iz zemalja poput Pakistana, Azerbejdžana, Tajlanda i Kanade. U te radnje uključeni su i mnogi američki ljekari i zubari, varalice sa Volstrita, milijarderi iz istočne Evrope i Indonezije, direktori ruskih korporacija, međunarodni trgovci oružjem i kompanije koje je EU označila kao karike u razvoju iranskog nuklearnog programa.

Istražni organi

Zgaga kaže da su im se, odmah po objavljivanju prvih priča, obratile vlade mnogih zemljama, poput SAD i Njemačke, tražeći podatke.

Svaka zemlja ima istražne organe koji su zaduženi za ove slučajeve. Mislim da će se ovdje pokazati neka stopa demokratije i stanje pravne države tamo gdje će podaci biti objavljeni i gdje će i nadležni organi reagovati. Tamo gdje se ne bude reagovalo, i građani će vidjeti da policija i istražioci ne rade svoj posao - rekao je Zgaga.

(Glas Srpske/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog