Region

Vučić: SNS predlaže Vladi Srbije da ne potpiše sporazum i da traži hitan nastavak dijaloga

BEOGRAD - Predsedništvo SNS predlaže Vladi Srbije da u utorak ne potpiše sporazum i da traži hitan nastavak dijaloga, rekao je lider stranke Aleksandar Vučić i istakao da ne očekuje negativno reagovanje Brisela, Vašingtona ili Berlina na takvu odluku Beograda.

Predsedništvo SNS zaključilo je danas da predloži Vladi da ne potpisuje u utorak sporazum, koji, kako je rekao Vučić, "nismo ni videli i čiji pojedini delovi ne uvažavaju ni minimum nacionalnih interesa, ali i da zatraži hitan nastavak dijaloga s Prištinom.
"Odugovlačenje, taktiziranje i gubljenje vremena nikome ne odgovara, ni Beogradu, ni Prištini, ni Srbima na Kosovu i Metohiji. Imajući u vidu da nemamo jasan papir o kome bi se izjasnili i da pojedini predlozi ne uvažavaju ni minimum interesa, naš je predlog da to ne potpišemo, ali da istovremeno nastavimo razgovore i pokušamo do rešenja da stignemo što pre. Želimo probleme da rešavamo, a ne da produbljujemo", rekao je Vučić.

On je rekao da nije jasno rečeno šta je to što treba prihvatiti i da nisu dati jasni odgovori na niz zahteva.

Srbija, rekao je, ne može da prihvati dodavanje opština (sa albanskom većinom) na četiri srpske, za koje prištinska strana kaže da ne može da ih prizna zbog svoje administracije, ali je, primetio je Vučić, mogla da ih prizna kada je u pitanju sporazum o integrisanom upravljanju administrativnim prelazima.
"Beograd nije dobio odgovor na pitanje o prisustvu bezbednosnih snaga, niti jasne odgovore po pitanju obrazovanja, zdravstva i pravosuđa", rekao je Vučić i dodao da Beograd traži apelacioni sud za Kosovsku Mitrovicu.

On je ponovio da papir ne postoji, a da postoji "onih osam tačaka, kod kojih se Beograd nije složio oko dve, a da su posle toga usmeno počeli da izlažu nešto", za šta ne isključuje da su to albanski stavovi.
"Otkud znam, pretpostavljam da su uzeli albanski stav, a da li je četiri (srpke opštine) plus tri (albanske) ili plus jedna (albansa), sve jedno je dok nije nula, a o tome vi nas vertovatno obavestili", kazao je Vučić i ponovio da Beograd traži nastavak razgovora, pa i zapitao da li su na Zapadu svesni da to nije lako ni izgovoriti.

Vučić je dodao i da ne očekuje negativno reagovanje Brisela, Vašingtona ili Berlina na odluku Beograda da ne potpiše sporazum i dodao da, umesto toga, očekuje njihovu hitnu reakciju na naš zahtev da se pregovori nastave.

Vučić je, na konferenciji za novinare posle sednice Predsednistva SNS, rekao da očekuje nastavak dijaloga, možda ne u istom formatu kao do sada, već u sličnom, ali nije odgovorio na pitanje da li će on biti član buduće delegacije.

Upitan za stav povodom izjave predsednika SrbijeTomislava Nikolića da bi dijalog ukoliko se vodi "o odnosima Srbije i Kosova" trebalo da pređe pod okrilje UN, Vučić je rekao "da bi bilo lepo, ali da nije siguran da je to realno".

Vučić, koji je i prvi potpredsednik vlade, ocenio je i da će vlada podržati predlog SNS da se sporazum ne potpiše u utorak, da se nastavi dijalog i da zatraži dodatne garancije za Srbe, i dodao da će podrška biti jedinstvena.
"Kad budemo mislili da nešto treba da se potpiše, ja ću da izađem pred vas i kažem zašto nešto treba da se potpiše", rekao je Vučić.

Upitan da li je moguće da se ponovi situacija iz 2007. godine i da se praktično onemogući nastavak dijaloga, Vučić je rekao da je gotovo uveren da će razgovori biti nastavljeni.

On je dodao da je lično veoma razočaran ponudom EU, toliko da to ne može ni da opiše, ali da to ne sme da znači zatvaranje vrata Evropskoj uniji.
"Šta hoćete - da ne razgovoramo ni sa kim? Nema problema, neka to radi neko drugi, ali prvo mora da nas pobedi na izborima. Ova stranka neće da vodi Srbiju u propast i u prošlost. Ako možemo da nađemo rešenje - dobro, ako ne - neka je vodi neko drugi", poručio je lider naprednjaka.

Vučić je rekao i da pronalaženje rešenja za Kosovo i Metohiju nema veze sa dobijanjem datuma za početak pregovora, već sa modernizacijom Srbije i napretkom.
"Nije važno koji mesec. Datum će dati ili neće dati u junu, ali će nam ga dati u septembru, decembru... Nije to pitanje, već jesmo li ili nismo spremni zaista da se dogovaramo", kazao je Vučić.

Lider naprednjaka je poručio da je SNS spremna, kao stranka sa daleko najvećom podrškom građana, da preuzme odgovornost i da neće učestvovati u vođenju zemlje u izolaciju.
"Hoćemo da nastavimo pregovore i razgovore, to moramo jer ne postoji drugo rešenje. Čuo sam mišljenja da treba sačekati još šest meseci ili dve godine, pa da u Srbiji bude, ali ja pitam da li nam je pre dve godine bilo bolje. Mi želimo da idemo napred, da preuzmemo rizik", naveo je Vučić.

On je naglasio i da se Srbiji ne taktizira i da ne čeka da prođe još godinu dana, iako često sluša, kako je rekao, te glupe zahteve.
"Beograd se nada da može da dobije nešto više", zaključio je Vučić.

(TANJUG.rs/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog