Vijesti

Preporuke Evropske komisije BiH u oblasti pravosuđa

Povodom četvrte plenarnog sastanaka “Strukturiranog dijaloga o pravosuđu između Evropske unije i Bosne i Hercegovine” održanog u Brčko Distriktu, 8-9. aprila 2013. Evropska komisija je dala svoje preporuke u 15 tačaka.

U njima se navodi da nakon skoro dvije godine od kako je započeo Strukturirani dijalog o pravosuđu između Evropske unije (EU) i Bosne i Hercegovine (BiH), i opsežnih konsultacija o ključnim pitanjima pravosudne reforme, Evropska komisija hitno poziva izvršne organe na odgovrajućem nivou vlasti da finalizuju do sada pripremane nacrte zakonâ i iste upute u zakonodavnu proceduru.  

Evropska komisija podsjeća organe vlasti da prilikom izrade zakona svaki novi prijedlog mora biti usklađen sa važećim pravnim okvirom i evropskim standardima,  kako bi se na taj način izbjegao konflikt u primjeni različitih zakonskih odredaba.

Štaviše, Evropska komisija zahtjeva od organa vlasti uključenih u proces usvajanja zakonâ da odmah poduzmu korake radi postizanja potrebnog konsenzusa o tehničkim pitanjima, te dobijanja najšire moguće političke podrške u odgovarajućoj fazi usvajanja. 

Po pitanju kontinuiranog prenošenja istraga i predmeta ratnih zločina sa državnog na pravosuđe ostalih nivoa vlasti, kao i adekvatne i blagovremene dodjele potrebnih finansijskih i ljudskih resursa, EK naglašava da značajniji napredak u procesuiranju predmeta ratnih zločina može biti postignut samo uz dodjelu adekvatne finansijske podrške entitetskih i kantonalnih vlada. Prema tome, hitno poziva dotična ministarstva finansija da odobre potrebna sredstva kako bi Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) moglo objaviti konkurs za slobodna mjesta u skladu sa iskazanim potrebama i  podstiče na prioritetno rješavanje istraga o ratnim zločinima sa elementima silovanja i nasilja nad ženama u svim tužilaštvima koja imaju u radu takve predmete.

Pored toga, Evropska komisija hitno poziva Ministarstvo pravde BiH da poduzme sljedeće korake do kraja aprila 2013.: finalizuje nacrt Zakona o sudovima BiH, u skladu sa zaključcima TAIEX seminara podrške zakonodavnoj reformi, održanog u martu 2013. i započne proces javnih konsultacija, i uporedo, zatraži mišljenje Venecijanske komisije. Takođe, od Savjeta ministara BiH se očekuje da stavi Zakon o sudovima BiH na dnevni red u pogledu njegovog daljeg usvajanja za vrijeme trajanja trenutnog saziva parlamentarne skupštine.

Po pitanju kapitalnih investicija: Državnog zatvora visokih sigurnosnih standarda, Specijalne psihijatrijske ustanove na Sokocu, budućih prostorija Tužilaštva BiH, Evropska komisija apeluje na Ministarstvo pravde BiH da se postupak odabira izvođača odvija na blagovremen, efikasan i zakonit način, a na nadležne organe vlasti Republike Srpske da bez odlaganja sprovedu postupak zapošljavanja potrebnog osoblja za specijalnu psihijatrijsku ustanovu na Sokocu i organizuju njihovu obuku kako bi ustanova ubrzo mogla postati operativna.

Traži od nadležnih organa vlasti Federacije BiH da garantuju blagovremenu dodijelu finansijskih sredstva i obezbijedi materijalnu podršku potrebnih za premještanje specijalnih jedinica federalne policije iz zgrade Tužilaštva BiH i useljenje tužilaca u njihove prostorije.

U pitanjima Zakona o suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala u Federaciji BiH,  u Evropskoj komisiji očekuju da, prije sljedeće faze u zakonodavnoj proceduri, nacrt novog antikorupcijskog zakonodavstva u Federaciji BiH koji direktno zadire u rad i organizaciju pravosuđa hitno bude predmetom rasprave sa svim pravosudnim institucijama na koje se odnosi, kao i sa VSTV-om. Takođe po pitanju Zakona o Programu zaštite svjedoka u BiH, EK podvlači posebne potrebe svjedoka u predmetima ratnih zločina sa elementima seksualnog zlostavljanja i očekuje od svih nadležnih organa da obezbijede najviši nivo zaštite i mehanizme podrške žrtvama prije, za vrijeme i poslje suđenja, naročito putem zaštite identiteta žrtava i pružanja odgovarajuće psihološke podrške istraumiranim žrtvama.  

Po pitanju poduzimanja daljih koraka nakon četvrtog plenarnog sastanka u okviru Strukturiranog dijaloga,  Evropska komisija:

  • Podsjeća da sve prethodne tematske preporuke koje još uvijek nisu implementirane ostaju na snazi, te da im se bez daljeg odlaganja mora posvetiti dužna pažnja. 

  • Apeluje na institucije koje su uključene u taj zadatak da pripreme detaljan ažuriran izvještaj o implementaciji preporuka do slijedećeg plenarnog sastanka Strukturiranog dijaloga.

(Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog