Vijesti

Neđo Đević - Otvoreno pismo agenciji Srna

Na našu adresu svakodnevno pristižu mišljenja, molbe i druga pisma naših čitalaca. Danas je stiglo otvoreno pismo novinara agencije Srna, Neđe Đevića, upućeno matičnoj kući, a koje prenosimo u cjelini.

Poštovani,

Vjerovatno ste zapazili da nisam bio prisutan na proslavi Dana moje matične kuće SRNA, na Blagovjesti 7. Aprila 2013.godine.

Naravno, nisam mogao od Vas da primim priznanja, čestitke i nagradu od 100 KM za 20 godina novinarskog rada.

Evo zašto nisam želio da dođem:

Prije svega, smatram da je proslavu trebalo održati tamo gdje se nalazi redakcija i uprava SRNE, a ne u dopisništvu, ma kako ono bilo značajno.
Drugo, dvadeset godina novinarskog rada ne mjeri se godinama, već kvalitetom, a ako hoćete i brojem poslatih vijesti i lojalnosti koju neko ima prema matičnoj kući.

Ja sam u proteklom vremenu svoju lojalnost bezbroj puta iskazao, a prema ličnoj evidenciji objavljeno mi je oko 10.000 vijesti.

Među njima je bilo mnogo ekskluzivnih za koje smatram da su našu agenciju svrstavale u sam vrh novinarstva u reguionu.

Mogao bih se prisjetiti ratnih dešavanja, burnih 1997. i 1998.god., a bio sam izvještač iz Kosovske Mitrovice 1999.godine.

Šta tek reći o vijestima iz političkog i društvenog života od 2000. do 2013.godine među kojima spadaju i ekskluzive kao što su sastav Vlade 2001.godine ili pak oslobađajuća presuda Specijalnog tužilaštva RS prema predsjedniku Miloradu Dodiku i njegovim saradnicima.

Sav moj rad pokušali ste degradirati sa novčanim kaznama i oduzimanjem prava kao čovjeku i novinaru da odbranim svoje stavove i principe i profesionalni rad.

Na žalost, niste me udostojili ni odgovora, što bi trebalo da bude Vaša moralna obaveza, a da i ne govorim o poštivanju Zakona.

Ovako otprilike izgleda moj pogled na Vašu proslavu i proslavu koju su organizovali Vaši saradnici:

Pokazalo se da kredibililtet naše kuće nikada nije bio na nižem nivou i zato sam se, na izvjestan način, solidarisao sa svim onima koji su „preskočili“, „bojkotovali“ ili su pak jednostavno zaboravili da dođu na našu Slavu.

I ovih 100 KM koje ste mi dali za 20 godina rada, što bi prevedeno na jezik vrijednosti svake vijesti iznosilo 001 fening niste trebali izdvajati.
Više bi mi značilo da sami sebi priznate neuspjeh i zajedno sa svojim najbližim saradnicima, prepustite agenciju onima koji su spremni da je reformišu i da joj vrate staru slavu.

Novčanu nagradu prepustiću Sindikalnoj organizaciji Agencije SRNA.
Spreman sam da o ovom činu napravim i vijest za našu Agenciju, naravno, ukoliko imate hrabrosti da je objavite ili dovoljno profesionalnih načela da o ovakvom stavu javno progovorite.

Novinar Agencije Srna:
Neđo Đević

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog