Vijesti

Hasan Čengić traži od Tribunala da odbaci zahtjev Karadžića da svjedoči

HAG - Visoki funkcioner SDA Hasan Čengić zatražio je da sudsko vijeće Haškog tribunala odbaci zahtjev nekadašnjeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića da mu bude upućen obavezujući poziv za svjedočenje, jer je, kako navodi, taj poziv "apsolutno neosnovan".

"Optuženi nema osnova da vjeruje i nema dokaza da bi moje svjedočenje bilo od koristi“, rekao je Čengić, saopšteno je u Hagu.

Čengić u obrazloženju navodi da informacija koju od njega traži optuženi nije relevantna za slučaj i da neće materijalno pomoći odbrani.

"Optuženi tvrdi da sam ja dugogodišnji saradnik Alije Izetbegovića jer smo od osamdesetih godina 20. vijeka bili zajedno u zatvoru. Nije jasno kako će ova informacija pomoći odbrani Karadžića, imajući na umu da sam bio optužen za `neprijateljsku propagandu` protiv komunističkog režima u to vrijeme i da je to bilo 10 godina prije događaja koji su važni za slučaj optuženog", navodi se u obrazloženju.

Čengić podsjeća da ga je Karadžić optužio da je bio duboko umiješan u krijumčarenje oružja za teritorijalnu odbranu Travnika, navodeći da to nije relevantno za odbranu Karadžića, da Travnik nije predmet optužnice i da količina oružja koju je teritorijalna odbrana tog grada primila nije od materijalne pomoći za slučaj optuženog.

On je rekao da je potpuno neosnovana optužba Karadžića da je on snabdijevao oružjem muslimane u Srebrenici i Žepi 1995. godine.

Čengić je odbacio i tvrdnje Karadžića da je u januaru 1993. godine organizovao kampanju iseljenja muslimana iz Trebinja i da je potpisao dokument "Instrukcije u vezi sa iseljenjem iz Trebinja", a što je trebalo da izgleda kao da su Srbi otjerali muslimane.

Čengić navodi da ne samo da nije potpisao taj dokument već da nije bio u Sarajevu u januaru 1993. godine, niti je tada bio sekretar SDA, kao što tvrdi Karadžić. On je dodao da njegovo svjedočenje, ne samo da neće pomoći slučaju i odbrani Karadžića, već će mu sigurno nanijeti samo štetu.

(Srna/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog