Vijesti

Banjaluka: Prekinuto skupštinsko zasjedanje - opozicija izrevoltirana

Banjaluka - Sedmo zasjedanje Skupštine grada Banjaluka u petak je prekinuto na zahtjev vladajuće koalicije zbog, kako je rečeno, opravdanih izostanaka nekoliko članova SNSD-a, što je naišlo na žestoku kritiku predstavnika opozicije.

Odbornici na zasjedanju trebalo je da razmatraju izvještaj o radu gradonačelnika i Administrativne službe za prošlu godinu te izvještaje o radu javnih ustanova, među kojima su Turistička organizacija Banjaluke, Centar za socijalni rad, Sportski centar "Borik", Dom zdravlja te Centar za unapređenje sela.

Zasjedanje je prekinuto nakon što je samo usvojen, i to većinom glasova, izvještaj o radu Turističke organizacije Banjaluke što je, prema riječima zamjenika šefa Kluba odbornika SNSD-a Draška Ilića, bila kap koja je prelila čašu.

Prema njegovim riječima, predstavnik nacionalnih manjina Slobodan Lukić, koji nije zvanično član pozicije, glasao je protiv izvještaja o radu Turističke organizacije Banjaluke, dok su tri odbornika SNSD-a bila opravdano odsutna.

- Odbornik Draško Kremenović je morao da napusti zasjedanje zbog smrtnog slučaja u porodici, Radomir Jović je polomio kuk, a Duško Račić je imao obaveza na Univerzitetskom kliničkom centru - rekao je Ilić i pojasnio da je to vladajuću koaliciju dovelo u poziciju da nema svoju većinu za donošenje odluka.

- Smatramo da je i neozbiljno da uopšte i rizikujemo sa tako malim brojem odbornika i da ne dovodimo u pitanje samo funkcionisanje institucija njihovim eventualnim obaranjem - rekao je Ilić i dodao da će opozicija iskoristiti situaciju da iskoristi da likuje.

- Ako imate smrtni slučaj, ili vam padnu vrata i slome kuk, šta treba da uradi politička partija - da svjesno uđe u rizik i dozvoli opoziciji, koja je u ovom trenutku bila brojnija, da obara i ruši naše programe. Mi smo odgovorni i ne smijemo to dozvoliti - rekao je Ilić.

Prema njegovim riječima, prekidanje rada nema veze sa dnevnim redom i izvještajima o radu javnih ustanova. Za predstavnike opozicije nisu bili prihvatljivi odgovori iz vladajuće koalicije za prekid sjednice. Opozicija je ocijenila da ako vladajuće stranke misle da nastave ovako raditi da bi najbolje bilo da budu raspisani vanredni izbori i izabrani novi odbornici.

- Vladajuća koalicija nije sposobna da vodi grad i Skupštinu i uz sve to krši i skupštinske procedure. Ne mogu da shvatim da kada nemaju dovoljno odbornika da bi sproveli nešto svoje, prekidaju Skupštinu - rekao je šef Kluba odbornika SDS-a Đorđe Umićević.

Odbornik PDP-a Zoran Talić ocijenio je da ovakvo ponašanje vladajuće koalicije pokazuje sramotan odnos prema građanima.

(Glas/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li podržavate ideju da se Dan Republike Srpske umjesto 9. januara slavi 15. februara?

Rezultati ankete
Blog