Vijesti

Potpisana Povelja za čist Vrbas

Ministri nadležnih entitetskih i kantonalnih ministarstava, načelnici opština/općina sliva rijeke Vrbas, predstavnici fondova i agencija, te donatori, juče su u Donjem Vakufu potpisali „Povelju za čist Vrbas“. Ovim činom zvanično je obilježen početak „Programa zaštite životne sredine i razvoja turizma u slivu rijeke Vrbas“.

Zaštita rijeke Vrbas i plansko korištenje njenog turističkog i ekonomskog potencijala su osnovni ciljevi trogodišnjeg programa koji finansiraju Vlada Japana i kompanija Coca Cola, a provodi ga Razvojni program Ujedinjenih nacija UNDP.

„Partnerski program je plod zajedničkog interesa, potrebe i dogovora lokalnih zajednica. Preuzimanje odgovornosti i domaća inicijativa gradonačelnika, načelnika, ministarstava, lokalnih nevladinih organizacija, komunalnih službi i rafting klubova od izvora do ušća Vrbasa da odgovore na izazove od kojih na mnogo načina zavisi kvalitet života velikog broja stanovništva, rezultirala je podrškom Razvojnog programa Ujedinjenih nacija, rekao je Goran Vukmir, šef kancelarije UNDP u Banjaluci.

Vlada Japana je u proteklom periodu podržavala razvoj nekoliko projekata u slivu rijeke Vrbas, a glavna podrška Vlade Japana prema BiH je da potiče održiv ekonomski razvoj štiteći pri tom životnu sredinu.

„Ovaj projekat će imati nekoliko značajnijih aktivnosti, a one su: podizanje javne svijesti o zaštiti životne sredine, akcije čišćenja, instalacija manjih prečišćivača otpadnih voda, provođenje i izvršenje ekoloških propisa, te podrška razvoju avanturističkim sportskim i  turističkim aktivnostima koji doprinose održivom razvoju te zapošljavanju stanovništva u ruralnim sredinama, a Vlade Japana će kroz pvaj projekat obezbijediti 1,3 miliona KM“ rekao je Hideo Yamazaki, ambasador Japana.

Kroz aktivnosti društveno odgovornog poslovanja Coca Cola HBC za BiH i Republiku Hrvatsku se uključila u partnerski projekat sa Razvojim programom Ujedninjenih nacija te Vladom Japana u slivu rijeke Vrbas.

„Drago nam je što kroz projekat „Čist Vrbas“ imamo priliku ukazati na važnost zaštite voda i pomoći lokalnoj zajednici u ovoj inicijativi usmjerenoj ka zaštiti rijeke Vrbas i jačanju svijesti o njenoj važnosti za lokalni razvoj“ rekao je Mircea Draja, generalni direktor, Coca Cola HBC BiH&HR.

„Čist Vrbas“ je prvi program u slivu rijeke Vrbas koji se zasniva na privatno javnom partnerstvu, koji će okupiti sve opštine/općine sliva rijeke Vrbas, te nadležna entitetska i kantonalna ministarstva i agencije, kao i privatne kompanije kako bi se spriječilo zagađenje njenih voda i obala, te pomogao razvoj privrede i stvaranje novih radnih mjesta u lokalnim zajednicama.

(Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog