Region

Selaković i Vulin na Kosovu: Više promjena se traži od Prištine nego Beograda

KOSOVSKA MITROVICA- Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin i ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković došli su u dvodnevnu posjetu Kosovu i Metohiji, a sastali su se sa predstavnicima pravosudnih organa u Kosovskoj Mitrovici.

RTS prenosi da je Sastanak Vulina i Selakovića u prepunom amfiteatru Tehničkog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici počeo nešto poslije deset časova, a planirano je da u toku dana razgovaraju i sa predstavnicima pravosudnih organa u Ranilugu i Gračanici.

Selaković je prije sastanka najavio da sljedeće nedjelje treba da počne sa radom radna grupa predviđena planom za implementaciju briselskog sporazuma koja će raditi na prilagođavanju zakonskih okvira, a koji treba da pruže jasne garancije za Srbe na Kosovu.

"U perspektivi je mnogo veći broj onih promjena koje se zahtijevaju od Prištine nego što se to zahtijeva od Beograda", naveo je Selaković.

Onje naglasio da je važno da Srbi, bilo da se radi o zemljoradniku iz Leposavića ili sudiji iz Kosovske Mitrovice, imaju čvrstu i jasnu garanciju da ne postoji nikakav institucionalni pritisak ni na jednog pojedinca ili zajednicu, da se komeša ili razmišlja da li uopšte odavde treba da ode.

"Ne, nijedan Srbin ne treba odavde da ode, a Srbija je danas ovde u predstavnicima ovog i drugih ministarstava i Kancelarije za Kosovo i Metohiju, da ohrabri naš narod i da kaže samo zajedno radeći, samo zajedno dogovarajući se, možemo da uradimo maksimalno za nas," rekao je ministar pravde.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Alkeksandar Vulin rekao je da će Srbije biti onoliko koliko se za nju bude borilo i izborilo ne samo u Beogradu i Briselu već i u Kosovskoj Mitrovici.

Vulin, je rekao da su Selaković i on na Kosovu kako bi pokazali da država Srbija ne napušta svoj narod i prostor Kosova i Metohije.

Na sastanku sa pravosudnim organima u Kosovskoj Mitrovici razmatraju se i uslovi i stanja zaposlenih u sudovima i tužilaštvima na Kosovu i Metohiji.

Takođe, u Kosovskoj Mitrovici Selaković će održati sastanak i sa načelnicima okruga sa Kosova i Metohije, kao i sa radnicima Uprave za izvšenje krivičnih sankcija u Kosovskoj Mitrovici. Nakon toga, biće održan sastanak i u Ranilugu sa predstavnicima pravosudnih organa Kosovskog Pomoravlja.

U kasnim popodnevnim satima, ministar Selaković će u Gračanici razgovarati sa sudijama i tužiocima pravosudnih organa Centralnog Kosova, a sa predstavnicima pravosudnih organa Centralnog Kosova razgovaraće i Vulin, najavila je Kancelarija.

Sutra, drugog dana posjete Kosovu i Metohiji, Vulin i Selaković će posjetiti Štrpce, a potom i manastir Visoki Dečani.

Poslije obilaska Štrpca, Vulin će obići Dečane i vratiće se u Kosovsku Mitrovicu.

(RTS/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog