Vijesti

Danas najavljeni najmasovniji protesti u Sarajevu

Ispred zgrade Parlamenta BiH danas će se, najvjerovatnije, okupiti do sada najveći broj demonstranata koji traže hitno usvajanje zakona o jedinstvenom matičnom broju, prenose sarajevski mediji.

Očekuje se dolazak više od 5.000 građana iz svih dijelova BiH.

Masovno okupljanje očekuje se u 11:55 časova, a svoje dolaske najavili su predstavnici mnogih nevladinih organizacija, penzioneri, studenti, taksisti, osobe iz sporta, kulture i drugih sfera javnog života i mnogi drugi.

Preko društvenih mreža na okupljanje su pozvani građani iz svih gradova da, kako su naveli, zajedno bh. vlastima i međunarodnoj zajednici pokažu da ne odustaju od svojih zahtjeva u borbi za prava djece koja su narušili domaći političari.

Osim usvajanja zakona, demonstranti traže i formiranje državnog fonda solidarnosti iz kojeg bi se pomagalo liječenje građana.

Od političara se traži i odricanje 30 odsto svojih primanja do kraja mandata u korist fonda.

Demonstranti traže da učesnici protesta za ЈMB ne budu krivično gonjeni i, kako naovde, izloženi represiji.

Solidarno i zajedno ćemo u utorak pokazati vlastima BiH i međunarodnoj zajednici da ne odustajemo od zahtjeva za poštivanje prava djece, koja su direktno ugrozili domaći političari, politizirajući 13 cifara matičnog broja koji se izdavao čak i za vrijeme rata - poziv je koji je upućen svim građanima.

(RTRS/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog