Vijesti

Incko: Suština protesta je opšte nezadovoljstvo građana

„Danas sam održao sastanak s ambasadorima zemalja članica Upravnog odbora, kao što sam obećao prosvjednicima ispred Parlamenta BiH u noći između četvrtka i petka. Ključna tema razgovora bilo je aktuelno pitanje neusvajanja trajnog rješenja za JMB u Parlamentarnoj skupštini BiH i snažna reakcija javnosti na taj propuste“, istakao je Valentin Incko visoku predstavnik u BiH.

On dodaje da mu se upravni odbor pridružio u mišljenju da je puna odgovornost za rješavanje ovog pitanja na domaćim vlastima. Ističe i da upravni odbor nije želio osloboditi izabrane zvaničnike BiH njihove odgovornosti. Parlamentarna skupština BiH mora provesti presudu Ustavnog suda BiH - što predstavlja dejtonsku obavezu - tako što će što prije usvojiti trajno rješenje koje će zadržati jedinstveni sistem na nivou države.

„Nakon što sam u četvrtak naveče lično razgovarao s demonstrantima, kao i sa mnogim građanima širom zemlje, savršeno mi je jasno da postoji široko rasprostranjeno nezadovoljstvo politikom u ovoj zemlji koja ne ispunjava najosnovnije potrebe građana – u ovom slučaju prava novorođenih građana. Protesti kojima svjedočimo ovih dana širom Bosne i Hercegovine trebali bi probuditi političku klasu u cjelini i svakog političara pojedinačno bez obzira na stranačku pripadnost. Došlo je vrijeme da oni temeljito promijene svoj pristup politici i pokažu rezultate koji će zemlju povesti naprijed“, kaže Incko.

Ističe i da su pokušaji da se događaji od četvrtka prikažu kao etnički motivisani potpuno promašili metu i suštinu protesta, a to je opšte nezadovoljstvo građana u cijeloj BiH. Neki političari  bi mogli doći u iskušenje da iskoriste situaciju kao još jedan izgovor da ne dođu na posao i da ne donose odluke za što su plaćeni, kaže Incko i poručuje da bi to bila krajnje pogrešna procjena raspoloženja u zemlji. „Prisustvo na sjednicama institucija Bosne i Hercegovine nije stvar izbora za izabrane zvaničnike, koji su dobro plaćeni za svoj posao, nego njihova obaveza prema biračima koji su ih izabrali“, zaključeuje viskoi predstavnik u BiH.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog