Vijesti

Protesti Sarajevo: Više hiljada građana okupljeno na Trgu BiH (Foto)

15.50 Nihad Aličković iz Antidejton grupe poručio je, putem razglasa, da okupljeni građani od bh. vlade traže da riješe problem JMB-a, konačnim rješenjem, do 30. juna. On nam je rekao, odgovarajući na pitanja naših čitalaca, da "ne postoji plan razlaza", te da će okupljeni građani biti tu "dokad ko bude htjeo". Treba reći i da je cesta iz pravca Ilidže prema centru i dalje zatvorena za saobraćaj; Alta je i dalje zatvorena i ograđena žutom trakom.

13.00 Prisutnima ispred Parlamenta se obratio Mladen Jeličić Troko, koji je poručio kako smatra da je došao kraj dobu nacionalizma. Nakon njega je govorio Nermin Tulić, koji je pročitao javno pismo građana koji zahtjevaju usvajanje Zakona o JMB.
 

12.50  Zvučnu kulisu daju vuvuzele, sirene automobila i stotine dječijih zvečkica kojima protestanti upozoravaju političare da počnu raditi svoj posao. Mnogi od okupljenih građana drže transparente, sa kojih se, između ostalog, može pročitati: "Draga moja vlado, ja bih djecu rado!", "Bebolucija", "Vjekoslav Bevanda – na Olimpijadu u Rio 2016", "Hoćemo živjeti zajedno", "Vratio se Valter"...

12.40
Taksisti polako napuštaju Trg i nastavljaju da se kreću u sporoj vožnji u oba smijera - prema gradu i prema Ilidžu. Na trgu je trenutno oko 5000 građana. 

12.25  Dio mase stoji i sa druge strane raskrsnice, na platou ispred tržnog centra Alta. Telefonski signal na području Trga BiH je u prekidu 

12.15 Okupljenima su se pridružili i taksisti koji su kratko blokirali saobraćaj. Nakon što su oko 5 minuta stajali na raskrsnici i trubili, nastavili su sporom vožnjom da se kreću prema gradu. Istovremeno druga grupa taksista vozi prema Novom gradu.  Prisutno je pedesetak taksi vozila.  

12.05 okupljenim građanima dijele se tekstovi pjesme pod nazivom JMBG. Očekuje se da će se uskoro ova pjesma i zapjevati:
 
Ne znam da sabiram,
ti mi oduzimaš,
donosiš zakone,
kao da nema me

Al' neko brani nas
I sad smo zajedno
Izašli na ulice

Neću odustati
želim se igrati
djecu će čuvati
majke i očevi 

Jer oni brane nas
i sada zajedno
pjevamo na ulici 

Pored ove pjesme, aktivisti dijele i tekst pjesme Ay Carmela, čija druga strofa glasi:  

Za slobodu i za pravdu
Srušićemo svaku vladu
Ne treba nam municije
Naša riječ će da vas bije


12.00 Reporter portala Radiosarajevo.ba javlja kako se do sada na trgu okupilo preko hiljadu građana. Sudeći po tzransparentima, prisutni su građani iz Mostara, Banja Luke i Tuzle.  

11.20 Na platou je muzika, postavljaju se baloni i štrik na kojem je simbolično okačena bebi-odjeća.


Foto: Twitter

11.15 Stanje u zgradi institucija BiH pred početak velikih demonstracija zbog zakona o matičnom broju naizgled je normalno. Kako su Feni kazali neki uposlenici koji se nalaze u zgradi, nema nekog zvaničnog naputka da se ide kući, ali ima neformalnih preporuka. Dalje kažu da nema puno uposlenika u zgradi, što znači da mnogi nisu ni došli na posao.

11.00 Univerzitetski profesori izrazili su podršku okupljanju za konačno rješenje JMB i pozvali kolege da se priključe. 

10.00 Ispred zgrade Parlamenta Bosne i Hercegovine u Sarajevu od jutros se već nalazi tridesetak građana, okupljenih oko pitanja konačnog rješenja dodjele jedinstvenih matičnih brojeva (JMB) bh. građankama i građanima.

Formalni početak okupljanja najavljen je za 12 sati.

Ekipa portala Radiosarajevo.ba jutros ih je posjetila. Pored njih, na platou veliki je broj policajaca, novinara te infrastruktura TV kuća. Građani pripremaju transparente, tu je i razglas, donose se prve pištaljke i sl, a, kako su nam rekli, danas se očekuje najveći broj građana koji će prosvjedovati zbog vlasti koja ne rješava suštinska, životna pitanja. Očekuje se, rekli su nam, „i armija nezaposlenih“, a cilj je mirnim prosvjedom podsjetiti na njihove zahtjeve. Još jednom su ponovili i jednu od parola jučer: "United we stand, divided we fall."

Da podsjetimo, od 12. februara ove godine novorođenčad u našoj zemlji ne dobija JMB-ove. Razlog je što su, prvo, poslanici iz RS-a osporili ustavnost Zakona o JMB (tražili su da se usklade nazivi općina, tj. da se brišu dvojni nazivi pojedinih općina u RS), što je Ustavni sud prihvatio i naredio Parlamentu BiH da ispravi zakon. Ostavili su im rok od šest mjeseci.

U tom periodu, parlamentarci nisu riješili ovo pitanje i na kraju je Ustavni sud, u februaru ove godine, stavio Zakon o JMB potpuno van snage. Kako bebe nemaju pravo na JMB (tačnije, imale su pravo na "privremeni"), to nisu imale pravo na pasoš, a jednoj, teško bolesnoj tromjesečnoj djevojčici bio je prijeko potreban – valja ići u Njemačku na liječenje.

Građani, revoltirani ovom pričom, prošle srijede spontano se okupljaju ispred Parlamenta, tražeći hitno rješenje. Vijeće ministara istoga dana donosi privremenu odluku o podjeli JMB-ova, no građani ispred Parlamenta nezadovoljni su terminom "privremena" i traže konačno rješenje. 

Svejedno, građani su nastavili s okupljanjem ispred Parlamenta (JMB-ovi će se dodjeljivati u periodu od 180 dana), a njihovi zahtjevi su da se hitno riješi pitanje Zakona o JMB, da se uspostavi socijalni fond iz kojeg će se finansirati liječenja u inostranstvu za teško oboljele, da se ministri i parlamentarci odreknu 30 posto svojih primanja i uplate ih u taj fond, da se krivično ne gone građani okupljeni ispred Parlamenta BiH.

Foto: Associated Press, radiosarajevo.ba, Twitter

(radiosarajevo.ba/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog