Vijesti

MUP RS: Zahtjev za proteste nije bio u skladu sa Zakonom

MUP RS poziva organizatore studentskih protesta da podnesu zahtjev u skladu sa Zakonom.

"U cilju objektivnog i istinitog informisanja javnosti, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske obavještava javnost da je Centar javne bezbjednosti Banjaluka donio Rješenje o zabrani održavanja javnog skupa koji je za 12. juni u Banjaluci prijavila Skupština studenata Studentskog centra „Nikola Tesla“", ističu u svome saopštenju.

Objašnjeno je da je rješenje o zabrani održavanja javnog skupa doneseno, jer  podnosilac zahjteva, odnosno organizator skupa nije ispunio uslove propisane Zakonom o javnom okupljanju:

-Član 10. stav 3. kojim je propisano da je organizator dužan da priloži i odobrenje nadležnog organa u skladu sa Zakonom o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, ako mirno okupljanje zahvata i površinu puta, zbog čega bi saobraćaj bio obustavljen ili ometan.

-Član 12.stav 1. tačka b) kojom je pripisano da se mirno okupljanje ne može održati u blizini dječijih vrtića i osnovnih škola, dok u njima borave djeca i tačka đ) kojom je propisano da se mirno okupljanje ne može održati  u blizini objekata koji se posebno obezbjeđuju na udaljenosti najmanje 50 metara od njih.

Ističe se i da Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske podržava slobodu izražavanja javnog mišljenja, ali da sugerišu organizatoru najavljenih protesta da zahtjev za održavanje javnog skupa podnesu u skladu sa Zakonom o javnom okupljanju iz razloga što niko nema pravo da manipuliše javnošću i Zakonom, i tako ugrožava bezbjednost građana.

(Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog