Vijesti

Sorensen: Od vitalnog značaja da institucije BiH rade punom parom

Povodom današnjih protesta u Sarajevu, šef Delegacije EU i specijalnog predstavnika EU u Bosni i Hercegovini, ambasador Peter Sorensen je istakao da su mirne demonstracije dio demokratskog političkog procesa i građani imaju svako pravo da se njihov glas uvijek čuje.

"Javne institucije moraju biti odgovorne svakog dana u godini. Današnji protest je izraz jasnih zahtjeva građana u Bosni i Heregovini da institucije, posebno one na državnom nivou, moraju se mnogo više fokusirati na rješavanje prioritetnih pitanja. Među njima je i trajno rješenje, na državnom nivou, za pitanje Jedinstvenog matičnog broja", kaže Sorensen.

Dodaje i da je sada od vitalnog značaja da institucije Bosne i Hercegovine rade punom parom na rješavanju hitnih pitanja. "Ulazak Hrvatske u Evropsku uniju, 1. jula 2013. godine, imaće važne implikacije na Bosnu i Hercegovinu. Njih može da riješi samo potpuno funkcionalan sistem na svim nivoima, naročito Vijeće ministara i Parlamentarna skupština BiH. Stoga, snažno apelujemo na institucionalne i političke lidere da ispune interese građana i sada se konstruktivno  angažuju na pronalaženju rješenja", zaključuje on.

(Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog