Region

Opipljiv napredak u srpsko-kosovskim dogovorima

Premijeri Srbije i Kosova, Ivica Dačić i Hašim Tači su "postigli saglasnost o nizu otvorenih pitanja, posebno o policiji, pravosuđu i opštinskim izborima", saopštila je jutros u zoru visoka predstavnica Evropske unije.

Ketrin Eštonje istakla da će izvjestiti zemlje-članice EU da su "dvije strane učinile opipljive korake ka vidnom i postojanom poboljšanju svojih odnosa".

Poslije petočasovnog sastanka s Dačićem i Tačijem, Ešton je naglasila da će takvu poruku poslati "imajući u vidu sastanke Savjeta (ministara EU) i Evropskog savjeta iduće nedjelje".

Predstavnica je u saopštenju predočila da je u susretu Dačić-Tači "obavljen valjan posao i ostvaren opipljiv napredak".

To je od presudne važnosti za moguću odluku šefova diplomatija i vođa EU o datumu pregovora o prujemu Srbije u EU, i o početku pregovora s Kosovom o sporazumu o pridruživanju.

 Sastanku prisustvovao i Vučić

 

Potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić je takođe učestvovao na sastanku Dačića, Ešton i Tačija.

 Visoka predstavnica EU je istakla da se s Dačićem i Tačijem sastala da bi se razmotrila primjena Sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

 - Mi smo razmotrili posao koji su radne grupe obavile proteklih nedjelja u vezi s glavnim elementima Plana za primjenu aprilskog sporazuma - navela je Ešton".

 - Želim da odam priznanje premijerima Tačiju i Dačiću, i njihovim timovima za predanost i težak rad i očekujem dalji napredak normalizacije odnosa, u skladu s aprilskim sporazumom i planom primjene - zaključila je visoka predstavnica EU.

(Blic/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog