Vijesti

TI BiH: Suspendovana primjena Zakona o finansiranju političkih partija

Banja Luka - Transparency International Bosne i Herecegovine smatra potpuno neprihvatljivim obustavljanje postupaka protiv političkih stranaka zbog kršenja Zakona o finansiranju političkih partija BiH od strane Centralne izborne komisije (CIK), a po odluci Suda BiH.

Kako ističu u saopštenju na ovakav način je suspenodavna primjena Zakona o finansiranju političkih partija, a potpuno nevjerovatnim kvalifikacijama Suda BiH, poslana poruka političkim partijama i javnosti da je čak i finansiranje politčkih partija iz ilegalnih izvora i na ilegalan način potpuno prihvatljivo.

Podsjećaju da je CIK prvobitno utvrdila da je SNSD primao zabranjene priloge i izrekla sankciju ovoj partiji u iznosu od 18.000 KM. Takođe, analize TI BiH su pokazale, a CIK takođe utvrdio da SNSD u izvještajima nije prikazao nastupe Svetlane Ražnatović tokom kampanje pred Opšte izbore 2010. godine, i za ovo sankcionisala SNSD u iznosu od 5.000 KM.

"Međutim, nakon što je Apelacioni odjel Suda BiH prihvatio žalbu SNSD-a, bez jasnih osnova, i vratio slučaj na razmatranje CIK, ista je predmet obustavila. Osim SNSD-a, obustavljene su i prvobitno izrečene sankcije za SDA, Našu stranku, SDU, HSP BiH i a-SDA, takođe za neprijavljivanje priloga", dodaju u TIBiH.

Kako kažu TI BiH već godinama ukazuju na brojne zloupotrebe od strane partija tokom predizbornih kampanja, što uključuje neprijavljivanje svih troškova predizbornih skupova (posebno, kao u slučaju SNSD-a, pri organizaciji koncerata i prijavljivanja honorara izvođača), zloupotrebe budžetskih sredstava u svrhu promocije stranke, itd. 

"Predviđene sankcije za ovakve prekršaje su ionako izrazito niske, a konstantna praksa Suda BiH da poništava odluke CIK u kojima se strankama izriču sankcije dodatno opstruiše primjenu Zakona o finansiranju političkih partija i čini ga potpuno besmislenim, jer ukoliko stranke ne trpe posljedice za kršenje Zakona, ništa ih ni ne motiviše da ga poštuju. Stoga, kao jedno od najvažnijih pitanja za ukupno funkcionisanje političkog sistema u BiH nameće se adekvatna regulacija finansiranja politčkih partija, kroz unapređenje zakonskog okvira i njegove dosljednje implementacije, posebno imajući u vidu štetu načinjenu izmjenama Zakona o finansiranju političkih partija 2012. kojim je zakonski okvir devastiran i dodatno omogućene zloupotrebe", poručuju iz ove organizacije.

(Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog