Vijesti

Susreti Banjalučana „Vezeni most“

U organizaciji Zajednice udruženja gradjana Banja Luka (ZUGBL) svečanim koncertom u KC „Banski dvor“, sinoć su započeli tradicionalni 10. susreti Banjalučana „Vezeni most“.

Na koncertu, koji je započeo izvodjenjem „Ode radosti“, učestovali su Dunja Simić, Marija Šestić, tamburaški orkestar KUD „Pelagić“, kao i književnici  Enes Kišević,  Šimo Ešić,  Ismet Bekrić i Enisa Osmančević-Ćurić. Upriličena je i video-projekcija djelova iz banjalučke opere „Safikada“, kompozitora Muharema Insanića i autora libreta Slavka Podgorelca.

 

Ova  manifestacija nosi naziv po stihovima banjalučke pjesnikinje Nasihe Kapidžić-Hadžić, i u poslijepodnevim satima , u dvorištu njene rodne kuće , okupila se rodbina, prijatelji, poklonici njenog dijela,  dočekala ih Beba Kapidžić, sestra Nasihina. Književnici i pjesnici, Šime Ešić, Nikola Vukolić, Enes Kišević, Azra Dedić, Enisa Osmančević-Ćurić , Ismet Bekrić, čitali su svoje stihove, ali se ovom prilikom prisjetili i brojnih stihova  koje je napisala Nasiha Kapidžić-Hadžić.

 

Susret Banjalučana „Vezeni most“ koja se ove godine održava, po deseti jubilarni put, je kulturno-sportska manifestacija , čiji je jedan od ciljeva izmedju ostalog, da bude   simbol multikulturalnosti, suživota, tolerancije i tradicionalnog uvažavanja različitosti, očuvanje tradicija i običaja i istorijsko-kulturne baštine Banja Luke.

„Programom manifestacije planirane aktivnosti koje čine boravak u Banjoj Luci sadržajnijim i koje omogućavaju povezivanje i druženje Banjalučana, obnavaljanjem starih i uspostavljanjem novih prijateljstava, te stvaranje povoljne klime za suživot, međusobno razumijevanje i uvažavanje različitosti“, kazao je Muhamed Kulenović, predsjednik Upravnog odbora Zajednice udruženja gradjana Banja Luka, i dodao da se susreti Banjalučana  organizuju radi promovisanja  Banje Luke kao otvorenog multikulturalnog i multietničkog grada koji njeguje i afirmiše vlastite  vrijednosti.

Danas će u  Vijećnici Banskog dvora biti upriličeno tradicionalno muzičko-poetsko veče,a u sklopu „Vezenog mosta“, biće organizovana  i brojna sportska takmičenja u malom fudbalu, basketu i šahu, kao i promotivna vožnja vrbaskim dajak čamcem.Takodje, u sklopu manifestacije biće održana tradicionalna tribina razgovor predstavnika gradske vlasti sa banjalučkom dijasporom, a pokrovitelj, kao i prethodnih  godina je Grad Banja Luka.

(Frontal/Fotografije:Mišo VIDOVIĆ)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog