Vijesti

Radmanović: JMBG protesti bili kontraproduktivni

SARAJEVO - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović izjavio je da zakon o jedinstvenom matičnom broju /JMB/ mora biti usvojen, ali da su protesti zbog nedonošenja ovog zakona bili kontraproduktivni i rezultirali višemjesečnim neradom parlamenta BiH.

"Slažem se da se ne smije desiti da novorođenčad nemaju JMB. To je civilizacijska stvar i svi građani moraju imati JMB", rekao je Radmanović, napominjući da je u momentu kada su počele demonstracije ispred zgrade zajedničkih institucija problem JMB već bio riješen privremenom odlukom Savjeta ministara BiH usvojenom dan ranije. 

On je sinoć za BHT napomenuo da su za tu odluku glasali i ministri iz SDP BiH, ali da su poslanici ove stranke sutradan na sjednici Predstavničkog doma parlamenta BiH došli sa drugim prijedlogom da registraciona područja prelaze entitetske granice. 

Radmanović smatra da nije bilo nikakvog razloga da parlament ne usvoji prijedlog Savjeta ministara, jer tada ne bi bilo razloga ni za demonstracije i sve bi funkcionisalo. 

On je rekao da građani imaju pravo da protestuju, ali nemaju pravo da nekoga drugog zatvore i da im ne daju da izađu. 

Komentarišući ulogu međunarodne zajednice, Radmanović je ocijenio da su i oni odgovorni sa stanje u BiH. "Oni nisu tu da drže predavanja o našoj unutrašnjoj politici, već da nam pomognu", dodao je Radmanović. 

Predsjedavajući Presjedništva BiH je kao primjer naveo britanskog ambasadora koji, kako je rekao, šeta po BiH i poziva narod na demonstracije. 

On je istakao da niko od političara nema pravo da povuče neki potez protiv stanovnika BiH i da građani treba da ih na to podsjete, ali da je pitanje na koji način to treba da urade. 

Radmanović je rekao da političari nemaju hrabrosti da riješe pitanje "Sejdić–Finci", ali da očekuje da će to pitanje, ipak, biti riješeno narednog mjeseca. Ističući da je krajnji rok septembar, on je podsjetio i na činjenicu da će već tada krenuti predizborna kampanja, poslije čega nema "ozbiljnog dogovora". 

Na pitanje da li će prisustvovati ukopu u Srebrenici 11. jula, Radmanović je rekao da ni prethodnih godina nije učestvovao na ovakvim događajima. 

"Moje opredjeljenje je bilo, i sada je, da ne komentarišem ni presude, osim da kažem da svi moraju odgovarati za zločine. Problem je što su neki političari izmanipulisali žrtve i zato imamo različite poglede na ono što se dešavalo u Srebrenici", istakao je Radmanović. 

On je naglasio da nijedan političar ne bi trebalo da se bavi manipulacijama, ali da neki ipak ne odustaju od toga. 

"Srebrenica jeste ljudsko pitanje, ali su političari to ispolitizovali", ocijenio je predsjedavajući Predsjedništva BiH. 
 
(Srna/Frontal)
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog