Vijesti

Zeničanka primljena na šest američkih univerziteta - odabrala Njujork

Imman Merdanović iz Zenice nakon što je aplicirala na šest američkih univerziteta, na svih šest je i primljena. Iz isto toliko američkih država stigli su joj pozitivni odgovori i pozivi da započne studiranje baš kod njih i da će joj oni pomoći oko vize i druge papirologije.

No, Iman je izabrala njujorški univerzitet od kojeg je dobila punu stipendiju kao najbolji aplikant ove godine. Studiraće medicinu, a kao sporedne predmete izabrala je glumu i italijanski jezik. 

Zeničanka Imman Merdanović ovih dana provodi svoj ljetni raspust u rodnom gradu. Već za nekoliko mjeseci putuje u New York, gdje će započeti studij na prestižnom  Univerzitetu St Lawrence.

Nakon što je završila srednje obrazovanje u zeničkoj prvoj gimnaziji i Ujedinjenom koledžu svijeta u Holandiji, Imman je aplicirala na šest američkih univerziteta. Na njeno iznenađenje dobila je potvrdne odgovore sa svih šest:

„Stvarno nisam očekivala da ću biti primljena na svih šest fakulteta, naročito ne na Barkeley college, koji prima oko 30 odsto ljudi u svijetu. Moram priznati da sam jako sretna i da me činjenica da sam primljena na taj koledž veoma raduje. Morala sam prije svega imati dobre ocjene – to ne znači imati najviše ocjene, nego biti tu negdje", kaže Imman.

Sjedinjene Američke Države su jedine u svijetu koje internacionalnim studentima daju punu stipendiju. Procedure da neko bude primljen na njihove koledže su zahtjevne, kaže Imman:

„Veoma je važno za američke univerzitete imati mnogo, mnogo vannastavnih aktivnosti. Ja se bavim plivanjem, pjevam, sviram, plešem, tako da je na aplikaciji to njima izgledalo jako privlačno. To se moralo potkrijepiti nekim videima i uradcima koje sam snimala ranije, tako da oni vide da je sve ono što sam napisala u potpunosti tačno. Morala sam takođe pisati mnogo eseja, tako da im je sve ono što sam stavila na papir bilo interesantno, i na kraju su me pozvali na intervju, kojeg smo uradili putem Skype. Intervju je trajao negdje oko 45 minuta, gdje sam morala odgovarati na različita pitanja – od nekih opštih do nekih iz geografije, matematike, iz engleskog. Jednostavno, morala sam pokazati da sam, kako bismo rekli, potpuna osoba, da sam spremna za nešto tako veliko.“

Imman kaže kako je njena velika ljubav i muzika. Završila je Osnovnu muzičku školu u Zenici. Svira gitaru i volinu, a najveća joj je želja postati pjevačica:

„Muzikom se bavim otkako znam za sebe, zbog toga što je moja mama muzičar, tako da sam već od malena provodila veći dio vremena u pozorištima. Svirala sam takođe u orkestrima. Završila sam osnovnu muzičku školu, za violinu, a nakon toga sam učila svirati gitaru – za svoju dušu. Nastupala sam na mnogim festivalima,  Malim šlagerima... Međutim, morala sam da odustanem zbog obaveza na United World College.“

Za sve što radu u životu, ova mlada djevojka ima podršku porodice i prijatelja. Majka Envera Merdanović o uspjehu svoje kćerke kaže:

„Naravno da smo ponosni kao roditelji. Morate znati da nam nije bilo lako donijeti odluku kada je ona sa sedamnaest godina došla i pitala da li bismo mi bili spremni da je pustimo, da ona ide na školovanje u inostranstvo, ukoliko bi uspjela da dobije stipendiju i da položi sve to što se tražilo od nje. U prvi mah nismo uopšte vjerovali da se može desiti tako nešto, pogotovo ne u današnje vrijeme, međutim, dozvolili smo joj da aplicira i to je nekako išlo svojim tokom.“

„Ja sam ponosna na njen uspjeh i drago mi je što je to postigla, jer znam koliko je uložila napora da bi došla do tog svog cilja. Drago mi je što ga je ostvarila", kaže prijateljica Medina Krivić.

Imman je svijetli primjer među mladim ljudima u Bosni i Hercegovini. Svojim vršnjacima poručuje da budu uporni u svojim ciljevima, jer se talentom i radom može uspjeti bilo gdje svijetu.

„Ono što bih ja poručila mladim ljudima jeste da se ne boje probati, jer se uvijek mogu vratiti u svoju zemlju, u slučaju da nešto krene po zlu. Njihova zemlja, njihovi roditelji ih uvijek čekaju. Stoga ja mislim da strahu jednostavno nema mjesta u njihovom životu i da skepticizam ne bi trebao biti nešto što će ih sputavati na putu do uspjeha. Bitno je usuditi se, probati i prepustiti se jednostavno životu i svemu što on nosi", zaključuje Imman.

(Radio Slobodna Evropa/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog