Vijesti

Banjalučka toplana: Odbornici vijećaju o finansijskoj dubiozi

Velika dugovanja, oprema stara pola vijeka, loša distributivna mreža, slaba platežna moć stanovništva, kao i činjenica da kao sirovinu koristi mazut - doveli su ove godine banjalučku "Toplanu" na manje-više očekivani izdisaj, piše današnji Press.

Na jučerašnjoj sjednici gradske skupštine, na tapetu su bili izvještaji o poslovanju, kao i budući planovi, ne samo za ovo preduzeće, nego i za predstojeću grejnu sezonu u gradu na Vrbasu!

Zbog problema u kojima se našla banjalučka "Toplana", alarmirano je i najviše rukovodstvo Republike Srpske, a mjesecima je najavljivana posebna sjednica gradske skupštine na kojoj bi se raspravljalo o ovom problemu.

Do posebne sjednice nije došlo, a u međuvremenu sve veći broj građana odlučuje se na odjavljivanje sa gradske grejne mreže.

Manjak informacija o tome šta se dešava i da li građani mogu da se pouzdaju da će u "Toplani" problem biti riješen do jeseni, nimalo ne doprinosi ionako teškom stanju.

Odbornici gradske skupštine takođe su raspravljali o Nacrtu odluke o izmenama i dopunama Odluke o obrazovanju, organizaciji, poslovima i načinu finansiranja mesnih zajednica na području grada Banjaluka. Na dnevnom redu su bila i dva regulaciona plana - Prijedlog odluke o donošenju regulacionog plana Centar - zapad te predlog odluke o donošenju izmjene dijela regulacionog plana privrednog kompleksa Medeno polje.

Na Starčevici su se desila masovna odjavljivanja sa gradske mreže jer je u većem dijelu naselja kvalitet grijanja bio, kako kažu mještani, ispod podnošljivog minimuma, a iste probleme imali su u građani koji žive u rubnim naseljima koje obuhvata toplovodna mreža. 

I dok su vlasnici stanova u "hladnijim" delovima Banjaluke očekivali da će ove godine konačno doći do prelaska na jeftiniji energent od mazuta, sanaciju toplovodne mreže i usklađivanja kvaliteta grijanja sa cijenom koja se plaća, ove godine se "Toplana" ipak bori za goli opstanak. 

Plan je, naime, bio da se od Evropske banke za obnovu i razvoj uzme kredit od 130 miliona maraka, što bi po predviđanjima uprave bilo dovoljno za stabilno poslovanje "Toplane", odnosno prelazak na jeftiniji energent, popravku toplovodne mreže i saniranje dugovanja, međutim, po svemu sudeći ni od tog plana još uvijek nema ništa.

Već ranije je, od strane gradonačelnika Banjaluka Slobodana Gavranovića postavljano pitanje - kako može da funkcioniše preduzeće koje od naplate zaradi 25 miliona, a na sirovinu, što je u ovom slučaju mazut, godišnje troši 32 miliona. Sa druge strane, ukoliko bi cenu grejanja podigli na nivo na kojem bi mogli da opstanu, ionako masovna isključenja sa mreže još bi više bila učestala.

 Iz "Toplane" poručuju da država mora pomoći, kako u restrukturiranju firme, tako i slučaju obezbjeđivanja sredstava, jer u ovom stanju čekati početak zimske sezone bilo bi ravno katastrofi.

Početkom godine, akumulirani gubitak "Toplane" popeo se na 52 miliona maraka, a ukupne obaveze na 62 miliona maraka. Od ukupnih obaveza, krediti su bili zastupljeni sa 32 miliona, kamate na kredite 12 miliona te ostali troškovi. 

Što se tiče kredita koji pristižu, u ovoj godini, kako su istakli u rukovodstvu "Toplane", sledi obaveza plaćanja 4,8 miliona maraka na osnovu ranije stvorenih kreditnih obaveza, od čega su 2,2 miliona - kamate.

Zolak: Prošlogodišnji gubitak Toplane veći od tri miliona KM

Kako je istakao u poslanom saopštenju odbornik u gradskoj skupštini Aleksandar Zolak preduzeće Toplana je samo u jednoj sezoni, plaćajući mazut po cijeni većoj za 128,64 KM po toni, od cijene koju plaća uslužno preduzeće iz Prijedora, napravilo gubitak od 3.244.043,52 KM.

“U Informaciji o poslovanju „Toplane“ a.d. Banjaluka za 2012. godinu, koja je odbornicima dostavljena na razmatranje, nije navedeno po kojoj cijeni je mazut plaćan, ali sam do te informacije došao postavljajući odborničko pitanje u vezi zahtjeva za poskupljenje cijena usluge, i uz odgovor dobio i podatke u kojima je navedeno da je mazut plaćan 1280,64 po toni bez PDV-a. U Informaciji o kojoj ćemo raspravljati danas u 10 časova navedeno je da u strukturi rashoda preduzeća 64,1% otpada na troškove nabavke mazuta”, ističe Zolak.

U grejnoj sezoni 2011/2012 potrošeno je 25.218 tona mazuta.

Prijedorsko preduzeće je plaćalo mazut po cijeni od 1.152 KM bez PDV-a, ili 128,64 KM manje od Toplane Banja Luka. Kada se ta razlika pomnoži sa 25 000 dobije se iznos od 3.244.043,52 KM.

Navodim da je minimalan iznos u pitanju, jer Toplana Banja Luka ima 5 puta veću potrošnju mazuta od preduzeća iz Prijedora koja je potrošila oko 4.700 u toku jedne sezone, pa bi kupovna cijena na veću količinu trebala da bude i znatno niža. 

“Na današnjoj sjednici ću tražiti odgovornost nadležnih za ovakvo ponašanje, kao i da se prije bilo kakvog razmišljanja o novom zaduživanju utvrdi odgovornost za ovakvo poslovanje preduzeća”, kaže Zolak i dodaje da je “neko je u jednoj sezoni na ime troškova mazuta oštetio preduzeće za minimalan iznos od 3.216.000 KM.”

(Press/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog