Region

Јosipović: Hrvatska neće uređivati odnose u BiH

Hrvatska se neće baviti time kako će Bosna i Hercegovina urediti svoje unutrašnje odnose, no njen je nacionalni interes da svi susjedi budu stabilne i uspješne države u čemu je Hrvatska spremna pomoći, izjavio je hrvatski predsjednik Ivo Јosipović za sarajevske medije.

"Da odgovorim jednom za uvijek: Hrvatska se neće baviti time da određuje kako će narodi i građani u drugoj državi urediti svoje međusobne odnose, niti je to moguće. Naš je nacionalni interes da nam susjedi, pa tako i BiH budu stabilne i uspješne države", kazao je Јosipović.

On je dodao da je u slučaju BiH to moguće ako se pronađe formula po kojoj bi se oživotvorila ideja ravnopravnosti naroda i građana, a još preciznije kada se nađe mehanizam zaštite interesa onog konstitutivnog naroda koji je u nekom dijelu zemlje u manjini.

Ne treba hrvatskog predsjednika, rekao je, pitati od koliko će entiteta, županija ili regija biti sastavljena BiH kao federalna država, jer je to problem koji moraju riješiti domaći političari.

Istakao je da je BiH i domovina Hrvata koji u njoj žive i da oni imaju pravo da ravnopravno odlučuju o njenoj sudbini.

"Hrvati nisu manjina u BiH nego jednakopravan narod", poručio je Јosipović zaključivši kako se stoga ne može govoriti o manjinskim pravima za Hrvate i evropskim standardima za manjine.

"Odluka o promjenama u BiH može se donijeti samo konsenzusom", kazao je hrvatski predsjednik podsjećajući kako u BiH nema saglasnosti o trećem entitetu pa je jasno da to nije opcija.

On je pozvao BiH ali i druge zemlje regije da nastave odlučno da sprovode reformske procese nužne za približavanje evroatlantskim integracijama, jer će time stvarati bolje društvo bez obzira koliko proces priključenja trajao.
   

(RTRS/Frontal)

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog