Vijesti

Nova požarišta kod Jablanice - Bevanda traži pomoć

Na području Јablanice su se pojavila nova požarišta dok vatrogasci i mještni iščekuju pomoć iz vazduha od dva kanadera iz Hrvatske kako bi zaštitili naselja u podnožju planine Prenja.

Najteža situacija je na područjima Ravno, Bijela, Dragan selo i Tretišće, gdje se stanovnici na sve moguće načine bore kako ne bi izgubili svoje kuće.

"Građani su vrlo solidarni i pomažu jedni drugima, na smjene dežuraju i gase požare. Ali je to stjenovito područje i stalno se obrušavaju užarene stijene, tako da je pristup nemoguć. Bez pomoći iz vazduha nemamo ništa. Plamen u borovim šumama doseže visinu i do 30 metara. Nadamo se da će nam poslati dva kanadera iz Hrvatske u pomoć, jer helikopter stalno radi", rekao je Ibrahim Čilić, koordinator u Јablanici.

Tokom noći vatrogasci su odbranili objekte u selu Tretišće u podnožju Prenja. Јutros su se pojavili novi požari u drugom dijelu opštine. Gori nisko rastinje i šuma uz putnu komunikaciju prema Mostaru, na lokaciji Prenjska vrata.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda održao je sinoć telefonsku sednicu na kojoj je donesena jednoglasna odluka da se zatraži međunarodna pomoć.

Na području opštine Јablanica proglašena je prirodna nesreća, jer se vatrena stihija približila objektima na samo nekoliko stotina metara. Požar u ovoj opštini aktivan je posljednja tri dana, a sa vatrenom stihijom suočavaju se vatrogasci i lokalno stanovništvo, uz pomoć jednog helikoptera Oružanih snaga BiH.

STIŽU KANADERI IZ HRVATSKE

Dva kanadera iz Hrvatske sutra ujutro dejstvovaće nad požarištem na području Јablanice, ukoliko ne bude nepredviđenih okolnosti, izjavio je Samir Agić, pomoćnik ministra bezbjednosti BiH za zaštitu i spašavanje. Prema njegovim riječima, u gašenju požara na tom području učestvuje 120 vatrogasaca i mještana.

On je istakao da je problem u dogovaranju međunarodne pomoći u gašenju požara, kao i do sada, bio nedostatak novca. "Da bi međunarodna pomoć bila adekvatno primljena, potrebno je da onaj ko traži pomoć, obezbijedi usluge aerodroma i gorivo za letjelice, a to znači i dodatna sredstva", objasnio je Agić.

On je naveo da je Ministarstvo bezbjednosti u prijedlogu budžeta za ovu godinu tražilo sredstva za ovu namjenu, ali ih nije dobilo.

SRBIЈA ČEKA POZIV


BiH za sada nije zatražila pomoć od Srbije u gašenju požara, a ukoliko poziv bude upućen, biće razmotren u skladu sa potpisanim sporazumom o saradnji u vanrednim situacijama, rekao je Đorđe Babić, zamjenik načelnika Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije.

On je naveo da će ruski avion za gašenje požara, koji je juče sletio na niški aerodrom, biti stacioniran u Srbiji do kraja septembra, a biće u režimu stalnog dežurstva i pripravnosti za reagovanje ne samo u Srbiji, nego i u zemljama u regionu.

(RTRS/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog