Tema nedelje

Istragom će se utvrditi o kojim se krivičnim djelima radi – S.V. se brani sa slobode

Javnost u Banjaluci uznemirla je vijest da je njihov tridesetčetvorogodišnji sugrađanin putem Fejsbuka pokušao da dogovori ljubavni sastanak sa dvanaestogodišnjom djevojčicom. Djevojčica je njegovo pisanje na Fejsbuku prijavila roditeljima, a roditelji policiji. Danas je taj sugrađanin S.V. pušten iz pritvora. Istraga je u toku.

„Svi postupci Odjeljenja za visoko tehnološki kriminal bili su po instrukciji dežurnog tužioca Okružnog tužilaštva Banjaluka. I puštanje i daljne preduzimanje mjera i radnji u cilju utvrđivanja o kojim se krivičnim djelima radi.“, izjavila je za Frontal Marija Markanović, portparol Centra javne bezbjednosti Banjaluka. Ona je naglasila  da je istraga u toku i da će  nakon utvrđivanja o kojim se djelima radi biti dostavljen izvještaj Tužilaštvu.

Iz Okružnog tužilaštava je Frontalu potvrđeno da u ovoj fazi postupka nisu nađeni razlozi  koji bi opravdali predlaganje mjere za određivanje pritvora.

„Osumnjičeno lice je ispitano od strane ovlaštenih službenih lica Odjeljenja za visokotehnološki kriminal UKP MUP RS i uz saglasnost tužioca Okružnog tužilaštva Banja Luka pušteno da se brani sa slobode.

U ovoj fazi postupka nisu nađeni razlozi  koji bi opravdali predlaganje Sudu, mjere za određivanje pritvora prema osumnjičenom“, odgovorila je na naše pitanje Maja Đaković-Vidović, portparol Okružnog tužilaštva Banjaluka.

„Istraga je u toku u okviru koje će se kompletirati izvještaj i donijeti odluka o kojem se krivičnom djelu radi. Po dostavljanju izvještaja Tužilaštvu, predmet će biti u radu, u redovnoj proceduri krivičnog postupka“, dodala je ona.

Prema pisanjima medija S.V. je pokušao ostvariti direktan kontakt sa djevojčicom kojoj je putem Fejsbuka slao eksplicitne poruke, što je djevojčica prijavila roditeljima. Tada je upao u klopku policije jer su njegovu komunikaciju roditelji prijavili Odjeljenju za visokotehnološki kriminal MUP-a Republike Srpske.

Policija je pretersom kuće S.V. izuzela njegov računar da bi ustanovili da li je Siniša V. , kako su objavile Nezavisne novine, imao još žrtava.

Nacionalna baza seksualnih predatora

Borba protiv seksualnog uznemiravanja djece na internetu je razvojem informacionih tehnologija postala problem svih društava.

Svjetska zdravstvea organizacija polno nasilje opisuje kao bilo koji polni čin, pokušaj ostvarivanja polnog čina, neželjeni seksualni komentar ili prijedlog koji je usmjeren protiv osobe i njene seksualnosti koji može počiniti druga osoba bez obzira na odnos sa žrtvom ili situaciju u kojoj se nalaze. Polno nasilje nad djecom podrazumjeva polno uznemiravanje a to je neželjeno seksualno ponašanje koja ne uključuju tjelesni dodir ali dijete dovode u neugodan i ponižavaući položaj. Navodi se ovo u brošuri koju je na svom sajtu objavilo Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske.

Najčešći oblici takvog ponašanja su seksualne primjedbe i prijedlozi, neprikladna pažnja, širenje seksualne glasien i slično.

I dok u Bosni i Hercegovini istragom mora biti utvrđeno o kojem se krivičnom djelu radi u slučaju S.V. iz Banjaluke, u Sjedinjenim Američkim Državama između ostalog postoji Nacionalna baza predatora gdje jednim klikom možete vidjeti koliko se u vašoj blizini nalazi osoba osuđenih za seksualne zločine.

“Stotine hiljada osoba osuđenih seksualnih zločina žive u naseljima u gradovima širom zemlje. Iako svi nužno ne predstavljaju opasnost za vašu djecu trebate se  svakako naoružati ovim vrijednin informacijama”, navode na internet sajtu www.nationalpredatordatabase.com

Dovoljno je samo da unesete podatak o adresi koja vas zanima i iz baze vam imenom i prezimenom po lokacijama navedu sve prestupnike  (crvene tačke).



(Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog