Vijesti

Dodik: Ne postoji bosanski jezik

Najoštrije osuđujem fizički napad na Nezira Dardagana koji se dogodio u Zvorniku na veliki muslimanski praznik Bajram, navodi se u saopštenju predsjednika Republike Srpske, Milorada Dodika koje prenosimo u cjelini.

U Republici Srpskoj, kao demokratskoj zajednici, danas se živi u miru i toleranciji i građani bilo koje vjerske i nacionalne pripadnosti mogu neometano da slave svoje praznike. Svi oni koji na bilo koji način, a posebno primjenom sile pokušavaju to poremetiti, moraju biti oštro sankcionisani.

Želim da pohvalim policiju, koja je za veoma kratko vrijeme pronašla počinioce ovog fizičkog napada, a od policije i pravosudnih organa očekujem da u potpunosti rasvjetle ovaj nemio događaj i počinioce adekvatno sankcioniše.

Koristim ovu priliku da pohvalim praznične želje reis-l-uleme Huseina Kavazovića da se živi u slozi i miru, ali u isto vrijeme želim i da ga podsjetim da ne postoji bosanski jezik, kako to reis voli dezinformisati javnost.

Bošnjaci imaju pravo na svoj jezik, ali se on ne može nazivati bosanskim, nego bošnjačkim. Obilježje jezika nosi obilježje naroda.

Reis Kavazović bi trebao znati da u BiH žive ljudi koji govore srpski i hrvatski jezik i koji nisu spremni da se odreknu činjenice da je jezik dio njihovog identiteta.

(Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog