Region

Državni vrh Srbije pozvao Srbe da izađu na kosovske izbore

Državni vrh Srbije pozvao je Srbe sa Kosova da izađu na predstojeće lokalne izbore, jer je to najbolji način da ostvare svoje i interese države, rekao je savjetnik predsjednika Srbije Marko Đurić."Prenijeli smo im poruku da je izlazak na izbore način na koji ćemo se kao narod izboriti za svoja prava", istakao je Đurić i dodao da se nada da će Srbi iskoristiti ponuđenu šansu.

On je danas, nakon sastanka državnog vrha Srbije sa predstavnicima Srba sa Kosova, naglasio da bez obzira kakva bude konačna odluka Srba sa Kosova i Metohije o izborima, država Srbija ostaje uz srpski narod na Kosovu.

Na pitanje da li će državni vrh insistirati da Srbi sa Kosova izađu na izbore čak i ako na glasačkom listiću bude logo samoproglašenog Kosova, Đurić je rekao da to srpski pregovarači neće dozvoliti i da misli da će se tome suprotstaviti međunarodna zajednica.

Predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća sjevera Kosova Milan Ivanović naglasio je da će Srbi sa Kosova "vrlo brzo izaći sa odgovorom da li će ili ne izaći na izbore".

On je dodao da će taj odgovor predočiti prilikom novog sastanka sa državnim vrhom u Beogradu, ne precizirajući kada će se to desiti.

"Nećemo odugovlačiti sa odgovorom i potrudićemo se da Srbi sa severa i juga Kosova postignu jedinstvo po ovom pitanju. Kakav god da bude odgovor, važno je da očuvamo jedinstvo sa Beogradom", naglasio je Ivanović.

U slučaju da odgovor Srba sa Kosova bude pozitivan, Ivanović je zaključio da bi najracionalnije rješenje bilo da Srbi izađu sa jedinstvenom listom.

(Srna/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog