Region

Mali izgledi za izmjenu Rezolucije 1244

BEOGRAD - Srpski analitičar Dušan Janjićje ocijenio je za Srnu da su mali izgledi da u skoroj budućnosti bude promijenjena Rezolucija 1244 u Savjetu bezbjednosti UN, kao što traži Priština te da tim zahtjevom prištinske vlasti žele da ojačaju svoju poziciju u narednom periodu.

izvor: Srna/Frontal

"Mali su izgledi da sada, u septembru ili oktobru, bude promenjena Rezolucija 1244", rekao je Janjić, komentarišući izjavu ministra inostranih poslova samoproglašenog Kosova Envera Hodžaja da Priština traži donošenje nove rezolucije koja bi podržala članstvo Kosova u UN.

On je naveo da je tako nešto moguće samo ako se saglasi Srbija ili ako se postigne dogovor sa Kinom i Rusijom, koje imaju prava veta, ali da su za to mali izgledi.

Janjić je ocijenio da sadašnji cilj Prištine nije da se odmah promijeni Rezolucija 1244, nego da pokrene inicijativu da se o tome priča, kao i da ojača svoju poziciju uoči novembra kada se očekuje potpisivanje okvirnog sporazuma o normalizaciji između Beograda i Prištine.

Janjić je rekao da je promjena Rezolucije 1244 jedini put da se ukine simboličko prisustvo Unmika te podsjetio da je i ranije bilo više inicijativa Prištine i zemalja koje su priznale Kosovo da se promijeni Rezolucija 1244, ali da nije uspjelo zbog veta Kine i Rusije.

Komentarišući jučerašnju odluku Privremene Skupštine AP Kosova i Metohije o neizlasku Srba na kosovske izbore u novembru, Janjić je ocijenio da to pokazuje da Beograd nema uticaja na tamošnje Srbe.

On smatra da će jedan dio onih koji su učestvovali na sjednici ove skupštine ipak izaći na kosovske izbore, dok će drugi dio aktivno da ih bojkotuje.

Ministar inostranih poslova samoproglašenog Kosova Enver Hodžaj je rekao za "Danas“ da Priština traži donošenje nove rezolucije koja bi podržala članstvo Kosova u UN.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog